Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Работа или социални помощи в Европа

Прекалено щедрите помощи в някои страни могат да създадат значителни стимули на своите получатели да останат извън пазара на труда

Ако бъдат прекалено щедри, социалните помощи могат да създадат значителни стимули на своите получатели да останат извън пазара на труда. Това е един от изводите в изследването на Майкъл Танер и Чарлс Хюз „Изборът между работа и социални помощи в Европа” (Michael D. Tanner и Charles Hughes, “The Work versus Welfare Trade-Off: Europe”).* Помощите в ЕС варират значително, но в много страни са високи в сравнение с това, което човек би могъл да очаква като заплащане при първа работа или полагане на нископлатен труд.

Например, за самотен родител с две деца през 2013 г.:

- Социалните помощи в 9 страни членки на ЕС надхвърлят 15 хиляди евро годишно. В 6 страни надхвърлят 20 хиляди евро. В Дания социалният пакет е най-щедър и възлиза на 31 709 евро.

- В 9 страни нивото на социални помощи за такъв тип домакинство надхвърля нивото на минималната работна заплата.

- В 11 страни помощите надхвърлят 50% от чистия доход за лице, изкарващо средна работна заплата, а в 6 страни надхвърлят 60%.

- В Австрия, Хърватия и Дания пределният данък за лице, което отпада от системата за социално подпомагане, за да започне работа, е почти 100%, което означава, че лицето на практика не би получило никакъв допълнителен доход от полагането на труд. В други 16 страни пределната данъчна ставка надхвърля 50%.

Характеристиките на системата за социално подпомагане в САЩ също се вписват в рамките на повечето социални държави. Ако изключим програмата „Медикейд”, САЩ би се наредил на 10-то място сред анализираните страни от ЕС, като социалната система в Щатите е по-щедра от тази във Франция и малко по-ограничена от тази в Швеция. Цели 35 американски щата предоставят по-щедри социални пакети от средното ниво за анализираните страни от ЕС.

Много европейски страни вече са осъзнали този проблем и са започнали да реформират своите системи за социално подпомагане с цел да създадат по-добра среда за преход от социални помощи към заетост. Всъщност, САЩ изостава от някои европейски страни по отношение на социалната реформа.

Страни, които имат сериозно намерение да намалят зависимостта от социалната система и да увеличат стимулите за заетост, следва да се концентрират върху затягане на изискванията за намиране на работа, въвеждане на времеви ограничения за подпомагане от страна на социалната система и подобряване на контрола върху отпускането на помощи. Може би още по-важно е страните да анализират размера на отпусканите социални помощи и пределните данъчни ставки, които техните системи за социално подпомагане създават, с цел намаляване на негативните стимули за работа и насърчаване на заетостта.

*Материалът е преведен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Пълният текст на изследването е достъпен тук.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
0
 
7
michaelis12 до: delcoSmoka
преди 3 години
хои у Русия и се нареди за помощи да видиш там "Комунистите" какъв *** ше ти дадат ..... :)) На края излизя, че май Еврогея са единствените комунисти в света ..... :))
3
 
3
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
За всички скапани *** във форума - най-вече Мави и Календарчо поздрав !
https://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI&feature=youtu.be

Ха ха ха ! КУПИ гав.о ! ха ха ха !
0
 
9
 
5
преди 3 години
Твърде закъснели анализи и размисли.
Сега ли загря реотана на политическите ***?
0
 
13
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Добра тема за размисъл! Днес ‘доброто общество’ се намесва не само в социалните помощи (преразпределянето от ‘силните’ към ‘слабите’), но къде ли не в нашия живот, и все с идеята “да ни помага и прави щастливи”.
Например, днес в развитите демокрации заплатата на мъжа (силата, която обществото му дава като на работещ съвременен роб, особенно след таксите) не е достатъчна той сам да осигурява семейството. И ‘доброто’ обществото се намесва като осигурява ‘защита и доходи’ на жената и децата (социални помощи за жената и децата, особенно високи за самотните майки). Това променя отношението на жената към мъжа и мотивацията й ‘да го търпи’, което в крайна сметка намалява мотивацията на мъжа да работи. “Доброто общество” обучава вече не само момченцата как да работят повече, но и момиченцата наравно с момченцата. В случая с момиченцата, 99% от образованието не е как да са щастливи да раждат и се грижат за деца (приема се че те това го могат ‘по рождение’). В резултата, жените учат и работят за независимост/кариера все по-здраво, като спират да имат сили/знания да раждат и отглеждат деца. Ако ли родят, то тези деца бързо се дават за грижи на ‘доброто общество’, което ги обработва да работят и възпроизвеждат нови деца роби/роботи.
Сегашната империята (по подобие на предишните) ще я бъде докато се разраства с природни и човешки ресурси, което засега няма признаци да спре (поне аз не го виждам в близките няколко десетки години) и до какви ‘открития’ ще стигне в средствата й за мотивация/експлоатация бедна ни е фантазията. Въпросът е, дали тоя оформящ се модерен ‘човешки кошер’ ще бъде приет от Майката Природа като природосъобразен!, и ако не, то “Какво да се прави?” Защото ако нищо не се направи, намаляването на раждаемостта (отрицателния прираст в развитите страни) е добър индикатор за мнението на Майката Природа! :-)
0
 
18
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Утре подавам молба за напускане и заминавам за Дания :)...

Още от Свят
Милен Керемедчиев: Няма такова нещо като Brexit без сделка