IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд даде старт на първото съдебно заседание за убийството на Джамал Кашоги

Съдът удовлетвори искането на защитниците за повече време, преди да представят своите отговори относно обвиненията

17:55 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рияд проведе първото съдебно заседание за убийството на журналиста Джамал Кашоги, чиято смърт разклати сериозно отношенията между Запада и арабското кралство, съобщава Bloomberg.

Единадесет заподозрени и техните адвокати присъстваха на делото в столицата. Прокурорите все още чакат доказателствата от Турция, където беше убит Кашоги.

Разпитванията на някои от обвиняемите продължават да текат, съобщава саудитската държавна агенция.

Съдът удовлетвори искането на защитниците за повече време, преди да представят своите отговори относно обвиненията.

За момента няма коментар от Анкара, която иска обвиняемите да бъдат съдени в Турция, посочва Bloomberg.

Джамал Кашоги беше виден критик на саудитската политика, което в крайна сметка доведе до неговото убийство в консулството на кралството в Истанбул.

Според информация от Турция в престъплението има следа, която води към саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, въпреки че от Рияд отричат подобно твърдение.

Не е имало предварително известие за съдебното заседание, както и е не бил споделен нито един кадър от производството в местната държавна телевизия или в някоя от печатните медии.

Прокуратурата е изискала смъртно наказание за петима от задържаните.

Съдебният процес е затворен за медиите, като според анализатора от Gulf State Analytics Синция Бианко това е било очаквано. Според нея случаят е силно политизиран и е изключително сложен за решаване предвид съществуващите доказателства.

Според Дейвид Робъртс, асистент-професор в Кралския лондонски колеж, съдебният процес е по-скоро формален и за „вътрешна употреба“, с което Саудитска Арабия просто иска да отчете дейност и да посочи виновник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още