IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръсел Тейлър: Търсенето на кредити ще расте през следващите няколко години

Софтуерният продукт на Software Group КредитКуес, създаден в България, е ползван от клиенти като JP Morgan Chase и още над 300 банки в САЩ

13:07 | 30.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Software Group създаде софтуерен продукт наречен КредитКуест, система за управление на кредитния риск. Създаден в България, той оптимизира процеса по отдаване на заеми и минимизира риска, в резултат на което времето за обработка на кредита намалява с до 80%, което е наистина ключово в днешно време. Това каза Ръсел Тейлър, главен търговски директор на Software Group в ефира на предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът обясни, че това което прави софтуерът, е да предоставя на банките систематичен подход – от регистрацията на нови клиенти, през управлението на кредитния риск до мониторирането на тези клиенти.

„Например, ако имате клиент от автомобилната индустрия, ще намерите подобен бизнес от сектора и ще разгледате техните показатели за приходи спрямо оперативни разходи и др. подобни и ще видите как вашия кандидат се позиционира спрямо подобен бизнес. Това помага на банките да вземат правилните решения за отпускане на заеми.“

По думите на Ръсел Тейлър в международен план КредитКуест е решение, ползвано от клиенти като JPMorgan Chase, големи банки в Африка и повече от 300 банки в САЩ. Той коментира данни, според които пазарът на софтуер за предоставяне на кредит през следващите пет години ще достигне 35 млрд. щ.д. в приходи.

Прогнозите през следващите няколко години са, че търсенето на кредити ще нарасне. Гостът е на мнение, че банките, които проявят гъвкавост и се появят на пазара с правилните кредитни решения, ще са тези, които ще спечелят състезанието.

Тейлър отбеляза още, че в САЩ наблюдаваме един много конкурентен пазар - около 5500 общностни банки, близо 6000 кредитни съюзи и естествено всички търговски, регионални и национални банки.

„Колкото повече конкуренти има във финансовото пространство, толкова по-добре. Това ще отличи традиционните банки, такива каквито ги познаваме, и ще им помогне да спечелят, е правилният подход към технологиите. Защото в днешно време всички искаме банкирането да се случва през дигитално устройство, навсякъде и в реално време. Затова е важно банките да преорганизират традиционните си процеси и да ги направят приложими през мобилно устройство. В края на краищата, ние като потребители не използваме услугите на дадена организация заради марката, а заради удобството, което ни предлага.“

По отношение на криптовалутите Ръсел Тейлър сподели, че мобилният портфейл на Software Group е гъвкав и има готовност да поддържа различни валути, ако клиент ги изиска. Относно хакерските атаки, гостът заяви, че осъзнават сериозността на проблема и инвестират много, така че платформите да са защитени.

Ръсел Тейлър смята, че в близко бъдеще ще станем свидетели на консолидация между финтех компаниите.

„Не мисля, че финтех компаниите ще изместят традиционните банки, но ще заемат голям пазарен дял. Ще има засилено сътрудничество между финтех и банките. Някои от големите банки ще абсорбират част от финтех стартъпите. Достъпът до кредит ще бъде доста по-лесен. Днес разполагаме с много информация, която ни помага да разберем кредитния риск много по-добре от преди 10 години", отбеляза той.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още