IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини отново се размечта за увеличен бюджетен дефицит

Ще трябва да преговаряме с ЕС, догмите на Брюксел не са нещо свещено, казва италианският вицепремиер

22:55 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия &quot;Лига&quot; Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини поиска бюджетен дефицит над 2 процента от БВП през 2020 г., пораждайки опасения от нов спор с Брюксел, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Не искам да го давам с точност до нула цяло и нещо си, но със сигурност не можем да сме под 2 процента дефицит", заяви Салвини след среща със синдикални представители.

„Ще трябва да преговаряме (с ЕС). Догмите на Брюксел не са нещо свещено", добави той по повод италианския бюджет, който трябва да бъде представен до 30 септември. 

Ако преразглеждането на въведения от ЕС таван от 3 процента от БВП за бюджетния дефицит "е свързано с инвестиции, големи държавни проекти и данъчни съкращения, това са добре използвани пари", заяви Салвини и увери, че има подкрепата на синдикатите по тези въпроси.

„Не става дума да стигнем до 4 или 5 процента, а да преговаряме (с ЕС), за да направим един бюджет, който не е рискован, а е смел", изтъкна той. Според Салвини синдикатите са съгласни с него, че трябва да се подкрепят инвестиции в инфраструктурни проекти като железопътната връзка между Лион и Торино, както и за други високоскоростни железопътни линии, за пристанища, летища, магистрали и мостове.

Салвини, който е вътрешен министър, призна, че неговата позиция "естествено" силно се различава от тази на италианския министър на икономиката Джовани Триа, което предвещава нови спорове в правителството, отбелязва АФП.

Според италианската преса Триа залага на дефицит от 1,8 процент от БВП за 2202 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още