IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите „Магнитски“ носят репутационни щети върху бизнеса на лица извън САЩ

При наложена забрана банките могат да ви изключат от световната икономическа система, предупреди преподавателят по право Антон Моисенко

16:39 | 15.07.21 г.
Санкциите „Магнитски“ носят репутационни щети върху бизнеса на лица извън САЩ

 Санкциите по закона „Магнитски“ се изразяват в запор на активи и забрана за пътуване до САЩ, но има и забрана за всяко американско физическо или юридическо лице са работи със санкционираните. За лица, който не са под юрисдикцията на САЩ, но имат бизнес със санкционирано лице, също могат да попаднат под  ударите на закона. За това предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Антон Моисенко, автор на книгата "Корупцията и таргетираните санкции", преподавател по право в Австралийския национален университет и сътрудник в лондонския аналитичен център Royal United Services Institute.

„Ако сте санкциониран и искате да плащате в долари, те трябва да минат през клиъринг банка в САЩ – ако имате забрана, банките не могат да направят това и вие сте изключен от световната икономическа система. Има и репутационни щети“, посочи той.

Моисенко обясни, че законът „Магнитски“ е направен така, че САЩ имат нужда от само достоверни, но не и конкретни, доказателства за корупция или нарушаване на правата на човека, за да наложат санкции.

Това е особено важно за трети страни, които могат да имат отношения със санкционирани лица, защото не може да се предвиди с точност кога и те могат да бъдат санкционирани от американското правителство. Ефектът на закона се дължи на важността на САЩ в световната икономика, заяви експертът.

Той посочи, че законът „Магнитски“ действа в две основни насоки – корупция и нарушения на човешките права.
„Това обхваща трафик на хора, злоупотреба с обществени фондове, подкупи. Има много нисък стандарт за доказателствата за налагане на санкциите – на са нужни толкова конкретни доказателства като в съда“, отбеляза  Моисенко.

Запитан за последиците за трети лица, които могат се окажат в бизнес отношения със санкционирани, Моисенко обясни, че това е сравнително ясно за американските граждани: „Не можете да работите с таргетирано лице, защото е нарушение на закона“.

По думите му последиците за трети лица, които придобият акции от санкционираните, ще се тълкува като „подпомагане на криминална дейност и избягване на санкциите. Ако САЩ сметнат действията ви за достатъчно сериозни, може да санкционира и вас“, убеден е той.

Моисенко смята, че „разхлабените стандарти за доказателствата за корупция и нарушаване на човешките права означават, че не знаете точно кога ще прекрачите границата и правителството ще реши да ви санкционира“.

Той определи възможностите за обжалване на санкциите в американски съд като много малки и „почти пренебрежими“.

„Има два фактора за това – ниският стандарт за нужните доказателства е един. А когато отидете в съда, трябва да демонстрирате на много високо ниво, че действията на САЩ са не просто неправилни, но са и арбитрарни и са против пълномощията на агенцията, която ги е въвела. Доколкото знам, никой не е успял успешно да обжалва санкции в съда“, съобщи Моисенко.

Според него ще бъде трудно за страна като България да има закон, подобен на „Магнитски“.

„Има много държави, които гледат американския пример и искат да направят нещо подобно, но подобни действия няма да имат подобен ефект", смята Моисенко. „Ефектът на американските санкции се дължи на важността на САЩ в световната икономическа система“, посочва той.

Какво е екстратериториалното приложение на чужд закон? Повече за последиците от бизнес връзките със санкционираните лица и историята на закона „Магнитски“ може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още