Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

САЩ могат да създадат кооперативи за стимулиране на индустрията за редки метали

Проектът на сенатора на Флорида предвижда установяване на частно финансиране за изграждане на напълно интегрирана вътрешна верига на доставки

САЩ могат да създадат кооперативи за стимулиране на индустрията за редки метали

Снимка: Ройтерс

Републиканският сенатор на Флорида Марко Рубио представи законопроект пред Конгреса в четвъртък за стимулиране на индустрията за редки метали, с което цели да се понижи зависимостта на САЩ спрямо доставките от Китай, съобщава Nikkei Asia Review.

Проектът предвижда установяване на частно финансиране за изграждане на напълно интегрирана вътрешна верига на доставки за този тип редкоземни елементи. 

Още по темата

Т.нар. кооператив ще обедини компаниите и ще задържи ниски производствените разходи, като в същото време дружествата ще бъдат освободени от антитръстовите регулации. Подобна формула ще подсили американските производители спрямо китайските конкурентни, които се радват на държавно субсидиране, подчертава Рубио.

„Трябва да променим нашите политики, за да възстановим конкурентоспособността на американските индустрии, които ще играят жизненоважна роля през следващото столетие“, изтъква сенаторът. „Продължаващата зависимост на САЩ спрямо Китай по отношение на добива, обработката на редкоземни метали и производството на свързани с тях продукти е неприемлива“, добавя още той.

По неговите думи това положение заплашва националната сигурност, ограничава американската икономика и лишава американската работническа класа от бъдещи възможности за достоен труд.

Законопроектът предвижда производството на редкоземни метали да достигне размери, достатъчни за местния бизнес, като излишъкът ще се продава извън граница. Тъй като подобни кооперативи обикновено са управлявани и притежавани директно от онези, които използват техните продукти и услуги, мениджмънтът има по-голям стимул да подобрява качеството. Такъв модел се използва в хранително-вкусовата промишленост, за да се добави отчетност, като в същото време се запазва частният доставчик.

„Не можем да победим Китай чрез играене на тяхната игра, ето защо проектозаконът използва американския кооперативен модел като начин за коригиране на провалени пазари без да разчита на сериозна федерална интервенция“, споделя Рубио.

Кооперативът може да привлича и чуждестранни капитали, се посочва в проекта, но само след одобрението на Комитета за чуждестранни инвестиции, който вече започна да затяга контрола върху китайските вложения, насочени към САЩ.

Китай произвежда около 70% от световните количества редкоземни метали, които са жизненоважни за производството на елементи и продукти, свързани с електрониката, превозните средства и военното оборудване. Вносът на САЩ на такива редки метали от Азия достига 80%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 1 август