IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Кириенко: Атомните електроцентрали дават икономически импулс на страните

„Росатом“ е осигурил 40% от всички ядрени мощности, които са влезли в експлоатация през 2018 г. по света, посочва председателят на енергийното дружество

12:16 | 16.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първият заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия и председател на Надзорния съвет на енергийното дружество &bdquo;Росатом&ldquo; Сергей Кириенко.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Първият заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия и председател на Надзорния съвет на енергийното дружество „Росатом“ Сергей Кириенко. Снимка: Ройтерс

Все повече се осъзнава важността на импулса, който строителството на атомна електроцентрала (АЕЦ) дава върху икономическия ръст на всяка страна. Tова посочва Сергей Кириенко, първи заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия и председател на Надзорния съвет на енергийното дружество „Росатом“, по време на международния ядрен форум „Атомекспо 2019“ в Сочи. 

Кириенко подчерта, че през 2018 г. са били пуснати в експлоатация 10 гигавата нови атомни мощности по света, като 40% от тях са били осигурени от „Росатом“.

По неговите думи, ако се добавят и 5 гигавата от Япония, общото количество ядрени мощности през 2018 г. ще достигне размер от 15 гигавата, нещо, което не се е случвали през последните 30 години.

„Светът се е променил. Хората казват, че енергията е важна, но не всяка енергия и не на всяка цена и на преден план излизат надеждността на енергийния източник, безопасността и екологията. За всички нас е важно не само как ще се решат днешните проблеми, но и какво ще оставим на децата и потомците си“, заяви Кириенко по време на своето участие в пленарната дискусия „Атомните технологии за по-добър живот“.

Според него все повече страни правят своя избор в полза на атомната енергетика, атомните технологии и атомната наука.

„Атомната енергетика може да изиграе ключова роля във всички тези задачи. Освен екологично чист и надежден източник на енергия, който има съществен принос в борбата с климатичните промени, мирният атом помага за развитието на науката, образованието, медицината и селското стопанство“, посочи Кириенко.

По данни на Международната агенция за атомна енергия в етап на строителство в света днес са 55 реактора в 18 страни.

„Повече от 50 страни проявяват интерес към атомната енергетика и се намират на различни етапи от развитието на атомните си програми. „Росатом“, като лидер на едновременно изграждащи се АЕЦ по света, в поръчковия си портфейл в момента има 36 енергоблока в 12 страни“, уточни Кириенко.

Той допълни, че Русия е единствената страна в света, която има три енергоблока с реактори от поколение „три плюс“, които съответстват на всички съвременни изисквания за безопасност, наложени след трагедията с японския АЕЦ „Фукушима“.

В рамките на форума Русия и Сърбия подписаха два меморандума за взаимно разбирателство. Първият документ определя сферите на сътрудничество в областта на човешките ресурси, а вторият полага принципите при формиране на общественото мнение по отношение използването на ядрените технологии за мирни цели.

От руска страна подписа си под документите положи генералният директор на „Росатом” Алексей Лихачов, от страна на Сърбия – министърът на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович.

В областта на човешките ресурси страните възнамеряват да осъществяват съвместно обучение на специалисти с цел развитие на ядрените технологии за мирни цели, да организират програми за подготовка на персонала и за обмен на студенти, както и обучение на преподаватели за сръбските университети и много други, информират от „Росатом“.

В меморандума за информиране на обществеността относно използването на ядрените технологии в Сърбия са определени базовите принципи на информационната откритост. Дейността ще обхваща направления като информиране и разясняване на теми и въпроси, свързани с използване на ядрените технологии, организация и провеждане на международни конференции и изложби, съвместна реализация на социални и образователни проекти, популяризация на атомните технологии и др.

„Благодарение подписването на тези меморандуми се откриват нови перспективи в отношенията между Сърбия и „Росатом”. Сега Сърбия има шанс да получи трансфер на знания от най-добрите руски специалисти по ядрени технологии и заедно с тях да обновява и изгражда сръбската научна база в тази област. Съвместно с „Росатом” искаме да учредим най-модерния изследователски Център за ядрени науки, технологии и иновации в Сърбия. Това ще бъде най-модерният подобен център в тази част на Европа, където ще се обучават специалисти по ядрени технологии от целия свят. Днес атомната енергия се използва в медицината, селското стопанство, промишлеността, „умните градове”. Искаме да развиваме потенциала на Сърбия в тази област, а за това разполагаме с най-добрия партньор – руската компания „Росатом”, която е водеща в света в областта на използване на ядрената енергия за мирни цели”, отбелязва Ненад Попович.

Според Лихачов през годината двете страни са постигнали успехи в диалога относно енергетиката.

„Без квалифицирани кадри ядрените технологии нямат бъдеще, а без обществена подкрепа е невъзможно да се говори за реализация на високотехнологични проекти. Стъпка по стъпка ние със сръбските ни партньори открито и планомерно полагаме основите на бъдещите съвместни проекти, които ще допринесат значително за развитието на икономиката на Сърбия и ще повишат благосъстоянието“, посочва още директорът на „Росатом“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
у нас не дават, за тва ги затваряме и населението се евакуира .... решихме да внасяме щот ако случайно гръмне АЕЦа да не носим отговорност .... е в Турция ако гръмне да се опраат нали нема да е у нас .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
ами нормално е да изчакват всички с реакторите и да не строят . актуалните рактори са ужасно нефективни и скъпи , пък за отпадъци да не говорим :))) ... тая програма за реактори поколение IV , дето и вас ви взеха да не е за вятъра . нали това й е идеята , да не се хабят оставащите количества природен уран ... а вчера като зяпах сайта за ядрени новини попадам на това :https://***.world-nuclear-news.org/Articles/Romania-to-explore-NuScale-SMR-deploymentнашите съседи , дето им викаме мамалигите :))) , нещо не са фенове на росатом , гледат към новите технологии . технологията N|uScale , малки модулни реактори по 60МВ до 12 броя в комплект , зареждат се с уран с ниско обогатяване , горивен цикъл 2 години и цена от $300млн. бройката , 60 години за експлоатация . идеални за заместване на излизащи от употреба стари въглищни централи . идеята им е да вземеш толкова колкото ти трябват мегавати , а не да чупиш милиарди в огромен реактор с възвръщаемост под въпрос ... и последващи главоболия по затварянето ... и прокурорите им прокурори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още