Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Шаламанов: Трябва да се върне доверието към институциите за национална сигурност

Какви са възможностите за укрепване на НАТО, коментира бившият военен министър и председател на надзора на Агенцията на НАТО по комуникации и информация

гледано: 2075   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Следващият парламент трябва да направи промени в прокуратурата и службите за сигурност, за да върне доверието на българските граждани и съюзниците ни в НАТО. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на надзорния съвет на Агенцията на НАТО по комуникации и информация.
Още по темата

"Има деградация на институциите, свързани със системата за национална сигурност. Доверието е в сърцевината на НАТО и индиректната критика (санкциите на САЩ - бел. ред.) е подсещане, че България трябва да направи усилие. Това ще бъдат приоритети на следващия парламент - промени в съдебната система, прокуратурата, в службите за сигурност. Това са стъпки за подобряване на доверието на българските граждани към институциите и заедно с това подобряване на доверието между нас и нашите съюзници. Така ще можем да ползваме и капацитета на съюзническите служби", обясни Шаламанов.

Той посочи, че в предстоят консултации за бъдещето на НАТО към 2030 г.

„Има ясно лидерство и готовност на алианса да мисли за стратегическа концепция, поставяйки в центъра на вниманието технологичната сигурност и промените в климата, освен традиционните въпроси за превъоръжаване, борба с тероризма, коментира Шаламанов. – Фокусът ще се премести от увеличаване на националните към общите разходи за отбрана с цел НАТО да може да се ангажира по-сериозно с проблеми като киберсигурността, развитие на технологиите, иновациите."

Бившият военен министър прогнозира, че НАТО ще се модернизира в три направления - по-добри механизми за политически консултации с различните участници в сферата на отбраната; проблеми с инфраструктурата и климата; технологиите и енергетиката

"Много дълго време Източна Европа беше извън развитието на енергийната и транспортна инфраструктура. Сега това е един от акцентите и е свързано с възможности за икономическо развитие", разкри той. 

По думите му НАТО изгражда обща система за киберзащита на своята инфраструктура, като разработва средства и модели, които са приложими и в сфери, различни от отбраната като здравеопазване, тръбопроводи.

Велизар Шаламанов съобщи, че в областта на промените на климата алиансът разглежда евентуалните последици за различни държави, които биха причинили бежански потоци или сриване на икономически системи.

"Самите въоръжени сили трябва да бъдат включени в усилието за намаляването на въглеродния отпечатък", е мнението на бившия военен министър.

Шаламанов потвърди, че НАТО ще преразгледа и работата с партньорите си. "ЕС не успява да постигне пробив в общата външна политика. Поне в сферата на сигурността алиансът остава важен инструмент за глобалната сигурност", категоричен е той.

Бившият военен министър отбеляза, че има чувствителна промяна в отношението на САЩ и визията на администрацията на Джо Байдън за важността на НАТО.

Запитан за модернизацията на българската армия, Шаламанов заяви, че трябва да се направи оценка на изтеклата програма 2020 и безрезултатния стратегически преглед на системата за национална сигурност, който започна през 2019 г.

"Има много несвършена работа и по кораби, и по бронирани машини, и цялостната инфраструктура", смята бившият военен министър.

От разговора стана ясно, че Велизар Шаламанов ще бъде кандидат за депутат от "Демократична България" на предстоящите парламентарни избори.

Повече за реформата на НАТО и участието на американския президент Джо Байдън в лидерската среща на пакта в Брюксел може да разберете, ако гледате видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите