IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия ще се сбогува с паунда, ако обяви независимост

Британският финансов министър Джордж Осбърн призова шотландците да останат в семейството на Обединеното кралство

13:24 | 13.02.14 г. 1
Шотландия ще се сбогува с паунда, ако обяви независимост

Шотландия не може да запази паунда като своя валута, ако обяви независимост, предупреди днес финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн, цитиран от Ройтерс.

„Паундът не е актив, който може да се дели от две държави, както например CD колекция“, коментира Осбърн в реч в шотландската столица Единбург.

„Ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това означава, че ще трябва да се откаже от паунда“, допълни той.

По думите му няма юридически причини Великобритания да дели паунда с евентуална независима Шотландия. Той посочи още, че дълговите емисии на Шотландия след евентуалното отцепване ще се сблъскат с „наказателни лихвени проценти“.

Джордж Осбърн подчерта в речта си пред публиката, че паундът е една от най-старите и успешни валути в света. Той призова шотландците да изберат да останат в семейството на Обединеното кралство и да запазят паунда като валута и икономическата сигурност, която тя носи.

„Обединеното кралство заедно се изправи пред най-тежката икономическа и финансова криза от Голямата депресия насам и избегна икономическия колапс, с който други народи в Европа се сблъскват, защото заедно имахме силата да се изправим срещу проблемите и да ги преодолеем“, каза Осбърн, цитиран от Sky News.

Британският финансов министър изтъкна, че шотландската икономика се разширява вече шест поредни тримесечия. „Растежът не е само в сектора на услугите, но и в производството и строителния сектор. През последните четири години в Шотландия бяха създадени над 100 хил. нови работни места, а спрямо 2010 г. безработните са с 65 хил. души по-малко“, изтъкна той.

По думите му Шотландия е една от икономически най-успешните части на Обединеното кралство и благодарение на обединението се радва на по-голяма стабилност и ниска волатилност.

Референдумът за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември, припомня ВВС. Шотландското правителство планираше да задържи паунда като валута дори в случай, че хората подкрепят отцепването на региона от Обединеното кралство.

Миналия месец обаче управителят на Английската централна банка Марк Карни предупреди, че страната ще трябва да се откаже от част от суверенитета си, ако иска да запази лирата.

Консерваторите, лейбъристите и либералдемократите също декларираха вчера, че Великобритания няма да влиза във валутен съюз с Шотландия, ако тя обяви независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Ех измислиха как де прееБат маймуните пак ;))))))))))Ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това означава, че ще трябва да се откаже от паундаА после "Обединеното кралство" ще трябва да се откаже от паунда в името и в полза на Банковия Съюз (с ключова дума - Еврозоната => ЕВРО) с помощта на ЕЦБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още