IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли цялостни решения за съхраняване на икономиката

Мерките трябва да са насочени към бизнеса, за да не натоварва допълнително социалната система, препоръча Атанас Пеканов от Австрийския институт за икономически изследвания

19:45 | 24.03.20 г.
Ще има ли цялостни решения за съхраняване на икономиката

"В Австрия, Германия и други европейски страни има подготвени планове за такива ситуации. Никой не е очаквал такава криза, но някои страни имат подготвени мерки, които да се прилагат относително бързо", посочи той.
Според него икономическите мерки в България се забавят.

"Повечето страни приемат обширни мерки, които покриват работещите, самонаетите, социалната система и в същото време се подпомага бизнеса, така че той да не натовари допълнително социалната система. Търси се баланс между всички тези мерки", посочи икономистът.

По думите му неслучайно всички световни институции предупреждават, че е важна светкавичната реакция. „След един месец вече ще е късно да оправяме щетите, които се нанасят всеки ден“, смята той.

Повечето икономисти казват, че трябва да замразим икономиката, а не да я върнем назад. Трябва да опитаме да изчакаме месец, без да нанасяме допълнителни щети чрез личните ни действия“, заяви експертът от Австрийския институт за икономически изследвания.

Атанас Пеканов коментира, че в САЩ големият дебат е дали огромният фискален стимул да бъде насочен към тези, които ще бъдат безработни и понеслите най-големия шок, или да се случи веднага и да бъде по-широк, което означава загуба на средства от данъкоплатците.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още