IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли промяна в стратегията на Фед

Перспективите пред американската икономика в момента са малко по-благоприятни, посочи наблюдателят на Фед и ЕЦБ Петър Петров

21:10 | 28.11.19 г.
Ще има ли промяна в стратегията на Фед

Федералният резерв на САЩ (Фед) засега предпочита да запази политиката си непроменена. Тази неутрална позиция може да продължи и през 2020 г. Ако инфлацията премине 2%, биха се наложили едно или две повишения на основните лихви, коментира Петър Петров, наблюдател на Фед и Европейската централна банка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Възможно е да се извърши промяна в стратегията с цел повишаване на инфлационните очаквания, прогнозира експертът. – Каналът, който действа на бизнес инвестициите, идващ от несигурността, се прехвърля и при заплащането."

Петър Петров посочи, че потребителското доверие се възобнови и секторът на имотите доведе до благоприятен ръст на БВП.

Анализаторът разкри, че кривата на доходността е възстановила малка част, което показва, както и че перспективите в момента са малко по-благоприятни, отколкото бяха по-рано.

"Няма вариант за драстично разминаване в диапазона между късия и дългия край. В момента, когато икономиката е в криза, тогава спредът е най-широк. Кривата ще остане плоска на база на инструментариума на Фед", отбеляза наблюдателят на централната банка на САЩ и ЕЦБ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още