Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ще имат ли скоро всички компании в ЦИЕ планове за борба с климатичните промени?

Изоставащите фирми рискуват репутационни щети и глоби в бъдеще заради липсата или недостатъчни действия, посочи Димитър Попов от "Делойт България"

гледано: 1628   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Репутационният риск, регулаторните режими и намаляването на разходите са трите основни причини за компаниите в Централна и Източна Европа да изготвят планове за справяне с проблемите, възникващи от изменението на климата. Всяка фирма от всяка индустрия е засегната от климатичните промени и действията на бизнеса в момента очертават развитието на компаниите в следващите десетилетия.

Това обясни в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Попов, съдружник "Консултиране" в "Делойт България", в коментар за проучването на Deloitte 2022 Central Europe CFO Survey.

Още по темата

Проучването е проведено сред над 600 финансови директори в петнадесет държави от Централна и Източна Европа в периода октомври-декември 2021 г.

Според Попов, докато в много бизнеси в световен мащаб се забелязва прогрес по отношение на планиране и приоритизиране на темата, в нашия регион това не се случва. „Над 50% от дружествата в региона дори не са на ниво детайлен план как да подходят спрямо едно устойчиво развитие, какви да бъдат основните елементи в този план, как да се извършат те", посочи консултантът.

По думите му бизнесите с по-конкретни планове вече подобряват вътрешните си процеси и въвеждат нови политики за работа, като използват вътрешни експерти, които следят както регулациите, така и добрите практики на водещи фирми.

„Изоставащите компании рискуват репутационни щети и евентуални глоби в бъдеще заради липсата или недостатъчни действия“, каза Попов.

Той цитира данни на проучването, в което финансовите директори заявяват, че не се наблюдава тенденция за съкращения във фирмите, тъй като работната сила остава основен проблем, но обърна внимание на констатацията, че във всеки сектор без изключения има „крещяща нужда за таланти и нивата на наемане са по-високи от всякога преди“.

По какъв начин дигиталната трансформация промени ролята и характеристиките на финансовите директори? Защо се засилват резервите за бъдещи инвестиции, въпреки края на пандемията? Кои сектори от индустрията са сред най-засегнатите? Как ще засегне бизнеса войната в Украйна?

Повече за резултатите от проучването може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Водещите щатски индекси се опитват да загърбят седмичните понижения*