IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще либерализира ли Регионалното всеобхватно икономическо партньорство търговията?

Значението на новия търговски съюз в Азия е по-скоро геополитическо, отколкото икономическо, смята Мариана Трифонова, старши анализатор в ИИП

20:31 | 18.11.20 г.
Ще либерализира ли Регионалното всеобхватно икономическо партньорство търговията?

"В момента има два алтернативни модела за развитие на отношенията в региона, заяви тя, визирайки TPP (Транс-тихоокеанското партньорство) и RCEP. - Единият е подкрепен от Китай, а другият - поне в началото си, беше доминиран от САЩ.“

По думите на Трифонова ключово за успеха на RCEP е водещата роля в преговорите на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), тъй като според нея отдавна е ясно, че такова споразумение не може да бъде постигнато, ако разговорите се ръководят от една от големите икономики в региона.

„Именно затова бяха подписани и т.нар. споразумения АСЕАН+1“, каза анализаторът и заяви, че либерализацията на търговията, произтичаща от RCEP, не е толкова голяма.

Трифонова обясни, че редуцирането на митата  е почти незначително в сравнение с това от споразуменията АСЕАН+1.

„Но сближаващата роля на споразумението е при хармонизирането на правилата за произхода на стоките, тъй като преди в страните от региона имаше много голяма вариативност в този аспект и това правеше много трудно използването на споразумения за свободна търговия“, коментира експертът.

Трифонова също така прогнозира, че споразумението би отворило пътя за повече инвестиции към по-бедните страни от АСЕАН и ще допринесе за изграждане на регионална верига за доставки.

Относно реакцията на Запада тя посочи, че ще бъде интересно как ще реагира Европа на евтината продукция, която ще дойде от региона и може би няма да отговаря на всички етични стандарти на блока. 

Трифонова коментира и това как САЩ гледат на RCEP. „Това споразумение нямаше да е възможно, ако САЩ бяха останали в Транстихоокеанското партньорство (TPP) сега Щатите едва ли ще се включат в RCEP, но може би ще потърсят повторно влизане в TPP и партньорства със страните от региона, за да балансират на влиянието на Китай“, очаква старши анализаторът в Институт за икономическа политика.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още