Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ще остави ли Пекин Evergrande да фалира, за да предпази системата?

Кога споделената икономика ще стане стандарт в историята, коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management

гледано: 1629   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Плановете на Федералния резерв на САЩ до края на годината вълнуваха пазарите повече от случващото се с китайския имотен предприемач Evergrande. Фед променя реториката си за временната инфлация и може да изпусне контрола – ако това значително промени очакванията на обикновените хора, може да се провокира по-бързо покачване на лихвите в САЩ и корекция на акциите. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management.
Още по темата

"Джером Пауъл отново потвърди, че няма промяна в тяхната визия – леко са покачени очакванията за инфлацията, но не се ангажира с определени цифри за изтеглянето на ликвидността, което очакваше пазарът“, коментира поведението на управителя на Федералния резерв на САЩ портфолио мениджърът.

Той прогнозира, че най-вероятно намаляването на лихвите ще бъде обявено през ноември, ще започне в началото и ще приключи в средата на следващата година.

В коментар за кризата с Evergrande портфолио мениджърът напомни, че Пекин е предприел действия преди година и половина, когато бяха въведени мерки компаниите да не бъдат изложени на толкова голям риск.

"Партията е предупредила банките да се подготвят по някакъв начин за провал на компанията, но тя все пак излезе със съобщение, че ще изплати лихвите, които дължи по техните облигации", информира Георгиев.

Той е на мнение, че евентуален фалит би се отразил много негативно както на банките, така и на настроенията на инвеститорите за бизнес средата в Китай.

"От години се говори за балон и самият бизнес на компанията не е толкова устойчив във времето. Купували са земя на каквато и да е цена, а след това рискът е прехвърлен на банките и на купувачите на имоти... Evergrande е типичен пример как разсъждава един китаец, когато има изключително голям бизнес – взима максимум кредити, за да го разширява", каза още Георгиев и потвърди, че освен основната си дейност на имотен предприемач Evergrande започна да развива електрически автомобили, увеселителни паркове, болници, футболен отбор.

По думите му стойността на активите на компанията са на стойност 300 милиарда долара, а на облигациите – 100 млрд. долара.

Той обясни, че в момента всеки се опитва да прецени как верижната реакция от кризата в компанията може да засегне пазара и банките.

"Сравненията с Lehman Brothers не са неоснователни, но последните проучвания показват, че един евентуален фалит на Evergrande не би бил с такива размери... Китай ще се опита да спаси системата, дотолкова, че да не бъдат засегнати обикновените хора", смята портфолио мениджърът.

Георгиев очаква дългосрочите инвестиции в сектори като енергийна трансформация, нови технологии, 5G, изкуствен интелект, да имат много добри перспективи.

„В тях се вливат изключително много средства и някои от тях ще бъдат и политически подкрепяни“, съобщи той.

Запитан за продължаващата криза с наличието на полупроводници, Георгиев заяви, че това се дължи на редица фактори, като политически спънки за продажбата на производствени машини за Китай и трудностите в преминаването от производството на един към друг тип чипове.

"В един момент след година и половина вероятно ще достигнем сценарий, когато ще има свръхпроизводство на чипове“, прогнозира портфолио мениджърът.

Георгиев се надява споделената икономика да има бъдеще и да стане стандарт в историята.

"Визията и приоритетите на голяма част от населението ще се променят, както и поколенията. За едно поколение това изглежда трудно приложимо, но за друго, това след нас, може би това ще е начинът, по който те ще виждат света", каза още Георгиев.

Той отбеляза, че все още няма много компании в този сектор и всякакви евентуални инвестиции там също трябва да бъдат дългосрочни.

В кои сектори, освен този на енергетиката, ще настъпи трансформация? Кои сектори са в растеж? Какъв да е хоризонтът за инвестиции в споделена икономика? Кратковременни ли бяха сътресенията на финансовите пазари? Докога петролът и златото ще поскъпват?

Повече за настроенията на пазара, идва ли краят на бума на акциите и какви са движенията на индексите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Анализатор: "Газпром" няма да задейства "Северен поток 2" до лятото