IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отслаби ли протекционизмът на Тръмп икономическата сила на Китай?

Ако САЩ наложат мита върху китайските стоки европейските компании ще заемат търговските ниши, прогнозира проф. Искра Христова-Балканска

16:26 | 07.09.18 г. 2
Ще отслаби ли протекционизмът на Тръмп икономическата сила на Китай?

Засега Тръмп проявява известна склонност да се разбере с ЕС и Канада, но налагането на мита върху основни метали, които влизат в производството на много стоки, ще оскъпят това производство. Това каза проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя прогнозира, че не може да няма търговско споразумение с Брюксел, както и че Великобритания би направила един много еднозначен и неправилен подход, ако не уреди въпросите си с ЕС преди излизането ѝ от съюза.

“Може би политиката ѝ е начин за скрито въздействие върху ЕС. Струва ми се, че Тереза Мей ще отиде към някои компромисни споразумения, защото би било лошо британците да не могат да се възползват от този 500-милионен пазар на ЕС след излизането от него", смята ученият.

Проф. Балканска е категорична, че с налагането на мита върху вноса на стоманата и алуминия Доналд Тръмп започна протекционистка политика в защита на отраслите, които го подкрепиха на изборите, докато с войната с Китай той цели да намали икономическата сила на азиатската държава.

По повод създаденото икономическо напрежение от търговската война между САЩ и Китай и до какви геополитически промени води тя, проф. Балканска посочи предисторията на събитията.

"От март 2018 бяха наложени еднозначно от американския президент Доналд Тръмп мита върху стоманата и алуминия – 25% и 10% респективно, като с тях той изпълняваше своите обещания към тези отрасли на икономиката, които го подкрепиха на изборите. След което той насочи такава протекционистична реторика към ЕС, Канада. С ЕС той донякъде се споразумя. 12% от стоките, които се изнасят за САЩ са произведени и на територията на САЩ, голяма част от тези вносни артикули засягат и техните производители. Юнкер обеща, че ще внасят продукти на селското стопанство на САЩ, например соя.  Но сновната цел и стрели на протекционистичната политика на САЩ е насочена към отслабване на икономическата сила на Китай", коментира тя.

Според проф. Балканска ако се засили протекционистичната риторика и се премине към конкретни действия, "по думите на бившия еврокомисар за международната търговия Лами, тази война между САЩ и Китай не може да продължи вечно, резултатите и отраженията върху икономиките и на двете страни ще бъдат доста отрицателни".

"Докато се поддържа една такава линия и докато Доналд Тръмп продължава да иска да удари Китай, може да се очаква засилване на напрежението. Не може да не осъзнават икономическите сили и интереси зад президента на САЩ", коментира още анализаторът от БАН. "САЩ влизат в много остро противоречие и търговска война, които като бумеранг ще се обърнат срещу тях. Но силното желание за намаляване на икономическата мощ на Китай и на Югоизточна Азия е водещо.”

Проф. Балканска е на мнение, че и двете страни ще загубят, ако САЩ наложат мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, но пък може да се очаква европейските компании да заемат нишите, оперирани досега от китайски.

Още от разговора по темата вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Имхотеп
преди 5 години
Нищо не ви се разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
САЩ и Китай понасят щети от работата на техните Централни банки без защита срещу щети. Все още САЩ и Китай не зачитат наличната държавна грешка и щетите в тези страни нарастват.Сега САЩ и Китай водят борба за да се спасят от стопански крах. Едната държава първа ще претърпи колапс и това ще е тази, при която по-рано настъпят катастрофални щети от допусканата държавна грешка.Възможностите са: Първа: При запазване на работа на Централната банка без защита срещу щети щетите се увеличават.Втора: При работа на Централната банка със защита срещу щети е прекратен водещият причинител за сегашните щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още