IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще придобие ли Rosneft венецуелската PDVSA

Санкции срещу руската петролна компания биха отслабили режима на Николас Мадуро, смята Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg

17:36 | 04.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела е в тежка политическа и икономическа криза. Състоянието на петролната индустрия се влошава, голяма част от населението живее в бедност и нарушаването на човешки права е често срещана практика при управлението на президента Николас Мадуро. Поради това Вашингтон наложи петролни санкции срещу Каракас. Но руската петролна компания Rosneft се явява като посредник и чрез нея се заобикалят санкциите. Така петролът от Венецуела достига до страни като Русия и Китай. Това обясни Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че руската компания има интерес от търговията с PDVSA.

"Венецуелската държавна петролна компания PDVSA има голям дълг към Rosneft. Руската компания получава петрол от Венецуела, което е начин за изплащане на дълга на Каракас", обясни журналистът.

По думите му САЩ не планират да използват военна сила за свалянето на властта в латиноамериканската страна.

„Властта на Мадуро може да отслабне допълнително, ако САЩ наложат санкции срещу Rosneft. Тя е ключов фактор за поддържането на режима. Санкциите имат по-голям ефект, когато са многостранни. Трябва да се намеси и Европейският съюз (ЕС), и латиноамериканските страни от Групата от Лима".

Кръстев коментира и вероятността Rosneft да придобие PDVSA.

"Медиите в Русия избързаха да се похвалят с подобна сделка, но тя още не е факт и преговорите продължават. На вътрешно ниво това вдига имиджа на руския президент Владумир Путин. Ръководството на Rosneft не коментира темата, а преговорите са в пълна конфиденциалност. Сключването на такава сделка е много вероятно, тъй като Мадуро иска да задържи властта си на всяка цена и ще се надява на военна и финансова подкрепа от Москва в замяна", прогнозира Цветан Кръстев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis16
преди 4 години
Състоянието на петролната индустрия се влошава, голяма част от населението живее в бедност и нарушаването на човешки права е често срещана практика при управлението на президента Николас Мадуро. -----------------------------------------------------------------което е абсолютна лъжа разбира се, защото населението там живее зле благодарение на санкциите на Запада защото не искат да си подаряват ресурсите и пак да живеят зле като нас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
tisia
преди 4 години
...нито америка ще отстъпи нито Русия! ....затова да се радваме на дните подарени ни от Бог!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още