IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли новият ЕП с основните проблеми пред Европа?

"Шареното" представителство създава предпоставки за разногласия в институцията

12:15 | 26.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поляризирането на парламента предизвиква опасения, защото той няма да предложи на избирателите това, което те искат, според анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поляризирането на парламента предизвиква опасения, защото той няма да предложи на избирателите това, което те искат, според анализатор. Снимка: Ройтерс

След като изборният уикенд в Европейския съюз (ЕС) приключи, следващият Европейски парламент (ЕП) ще трябва да се справи с няколко трудности, които поставят под сериозен риск икономическия и политически съюз на Стария континент, пише CNBC в свой анализ.

Наблюдава се съществен ръст на антиевропейските настроения и то точно във време, в което се засилват и призивите за задълбочаване на евроинтеграцията. Същевременно нарастват и опасенията за неравномерното и бавно възстановяване на региона, тъй като бизнесът продължава да буксува.

Новоизбраните 751 евродепутати ще представляват над 500 млн. души от 28-те държави-членки в ЕС. Това обаче е предпоставка и за много разногласия в институцията, която трябва да се справи с три основни проблема.

Евроскептицизмът

Антиевропейските настроения изглежда се разпространяват изключително бързо из Европа заради кризата в еврозоната и тежките мерки за икономии, които последваха в резултат на икономическите проблеми.

В този парламент броят на евроскептичните депутати се увеличава с 19 на сто до 143 места, сочат първоначалните прогнози за разпределението на местата в ЕП. Антиевропейските партии спечелиха най-много гласове във Франция, Великобритания, Гърция, Дания и други страни.

Мащабът на антиевропейския вот във Франция е особено притеснителен – "Националният фронт" на Марин льо Пен получава около 26 на сто от гласовете.

„Поляризирането на парламента предизвиква опасения, защото то няма да предложи на избирателите това, което те искат“, коментира Матс Персон, директор на Open Europe. "Хората искат да се възприеме умерена позиция между „никаква Европа“ и „всичко е Европа“. Те искат по-малко ЕС, но пък по-добър, а този избор се отрича, ако парламентът е толкова поляризиран“, допълва експертът.

Според анализаторите от Bank of America Merrill Lynch Рубен Сегура-Каюела и Лорънс Буун резултатите от евровота вероятно ще въздействат и на пазарите. Експертите предупреждават за фрагментация на европейските институции.

„Според нас тази ситуация ще попречи на допълнителната интеграция и което е по-важно – няма да даде някаква ясна представа за това в каква посока върви ЕС, което може да отслаби икономическите политики и да създаде допълнителни усложнения пред интеграцията на финансовите пазари“, допълват анализаторите.

Бавният и неравномерен растеж

Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Ще се справи ама друг път.Предлагам да не се мъчат повече ами направо да предадат цялата власт на ЕП на Кончита Вурст по бързата процедура и да се приключва с този театър та дано после да почне нещо по-смислено и нормално че ми омръзна от този антракт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още