IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Справянето с климатичната криза минава през възстановяване на екосистемите

Загубата на биоразнообразие не е само екологичен проблем, но засяга икономиката, глобалната сигурност, етичните и морални ценности, посочва Георги Стефанов

20:30 | 19.04.21 г.
Справянето с климатичната криза минава през възстановяване на екосистемите

"Най-важната пряка движеща сила за загубата на това биоразнообразие в глобален аспект, особено през последните 4-5 десетилетия, е промяната във взаимоползването и превръщането на естествени местообитания в земеделски земи", заяви експертът.

Като друга причина за загубата на природните видове той посочи проблемът със свръхулова в океаните.

Според Георги Стефанов на глобално ниво, като общ знаменател на всички тези проблеми през последните 20 години, се явяват климатичните промени.

"Естествената биомаса, т.е. количеството на естествени животински видове и насекоми, е под 4% от всичките останали видове биомаса. Това е огромен глобален проблем, защото човекът е част от това биоразнообразие", отбеляза специалистът от WWF България.

Георги Стефанов цитира световно проучване, според което едва 3 процента от сушата на Земята не са засегнати от човешка дейност. С непокътната дива природа с незасегнати хабитати са големи територии в тропическите гори в Амазония и Конго, саваната, джунгли, Източен Сибир и Северна Канада, Сахара, където тя все още не е масово развита.

"Всички тези региони са последните острови на биоразнообразието, в които има сериозни икономически намерения за тяхната експлоатация. Те представляват едно от най-големите предизвикателства за оцеляването на човечеството. Добрата новина е, че ако  успеем да задържим непокътнати тези екосистеми, макар и бавно природата ще започне да се възстановява", надява се експертът от, WWF България.

По думите на Георги Стефанов загубата на биоразнообразие е не само екологичен проблем, но засяга развитието на икономиката, глобалната сигурност, етичните и моралните ценности.
Един от начините да се адресира този проблем, според него, е създаването на нови работни места в сектора.

"По данни на изследователски център към Европейската комисия над 1,5 милиона работни места вече функционират в областта на природата и екосистемите. Създаването на едно такова работно място е много по-устойчиво и подлежи на по-ниски инвестиционни разходи - то струва около 170 хил. евро, докато цената на едно работно място в завода на Volkswagen, който трябваше да бъде построен на Балканите, но беше спрян, възлизаше на 235 хил. евро", даде пример експертът от WWF България.

Георги Стефанов е на мнение, че въпреки много технологични решения във всички икономически сектори в посока декарбонизация, не бива да забравяме, че екосистемите, най-вече горите и влажните зони са естественото и безплатно природно решение за преодоляване на глобалната борба с изменението на климата, което веднага дава своето отражение.

Може ли повторно въвеждане на важни видове в незасегнатите от човешка дейност земи да увеличи с 20% територията с непокътната фауна? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още