IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от ТОРС изпрати азиатските индекси надолу, Nikkei с 33-месечен връх

10:47 | 26.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
Страхът от ТОРС изпрати азиатските индекси надолу, Nikkei с 33-месечен връх
Азиатските пазари отвъд Япония изпитаха слабост, породена от възвръщане на страховете от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). В Китай бяха регистрирани четири нови случая на зараза с вируса, което отново доведе до паника. Хонконгският индекс Hang Seng загуби 2% от стойността си до 12 136.16 пункта.

Сред най-губещите компании бе производителят на мини мотори - Johnson Electric Holdings, чиито акции загубиха около 20% след новината, че печалбата й може да падне с между 20 и 25 на сто в резултат на разходи по преструктуриране и по-високи оперативни разходи.

От страховете за ново разпространение на ТОРС страдаха и останалите азиатски индекси. Тайванският TWII се понижи с над 0.5%, сингапурският STI спадна с 0.8%, а южнокорейският KS11 се понижи със значителните 1.7%.

За сметка на това японският Nikkei достигна 33-месечен максимум до 12 163.89, след като се повиши три сесии подред, подкрепен от добрите резултати на японските компании за настоящото тримесечие.

Някои анализатори коментираха, че нарастването е било ограничено от предстоящите празници в Япония по случай “Златната седмица”, в резултат на които фондовите пазари ще бъдат затворени в четвъртък, както и в първите три дни на следващата седмица.

Акциите на най-големият производител на компютри в Япония – Fujitsu, след като през изминалата седмица завиши прогнозите си за печалбата за цялата минала година, която завършва през месец март, отбелязаха повишение с 3.1% до 574 йени за брой. В очакване на своите резултати и след положителни коментари от страна на някои анализатори книжата на компанията Тoshiba нараснаха с 1.3%.

Автомобилния сектор, подкрепен от добрите резултати, изнесени от най-големите световни производители Ford и General Motors, през изминалата седмица също бе на страната на печелившите. Акциите на Toyota Motor, най-големият производител на автомобили в Япония, нараснаха с 1.22% до 4 160 йени за брой, а тези на Nissan - третият по големина японски автомобилостроител, се повишиха с 1.4% до 1 269 йени.

На минус бе единствено компанията Mitsubishi Corp, чиито акции се понижиха с 4.5% до 230 йени за брой. Така спадът по позицията от последните дни става близо 30%, след като DaimlerChrysler направи своето изявление, че смята да спре финансовата си поддръжка на компанията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още