IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол стигна нов максимум при 53 долара за барел

09:48 | 08.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Суровият петрол стигна нов максимум при 53 долара за барел
Цената на суровия петрол в САЩ достигна вчера нов исторически максимум до ниво от 53 долара за барел, но в края на деня завърши при ниво от 52.67 долара за барел, или повишение от 1.2% за деня.

Подобна бе и ситуацията при петрола тип Брент, който след като регистрира рекорд до ниво от 49.20 долара за барел завърши деня в Лондон при цена от 48.90 долара, или повишение от 1.9%.

Водени от тези нови поскъпвания, щатските индекси завършиха деня силно надолу в навечерието на изнасянето на важните данни за заетостта през септември в страната, които ще бъдат изнесени днес преди отварянето на пазара.

Индексът Dow Jones завърши деня с 114 пункта, или 1.12% надолу, като за спада му допринесе силното понижение в книжата на фармацевтичните компании Pfizer и Merck, след като ново научно изследване показа, че и медикаментът на компанията Pfizer - Celebrex, за лекуване на артритни заболявания, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и получаване на сърдечни удари.

Изследването е подобно на това от миналата седмица, довело до изваждането от употреба на лекарството Vioxx на Merck, в резултат на което акциите на компанията се сринаха с близо 30%.

След направеното изявление акциите на Pfizer се понижиха с близо 4% до ниво от 30 долара за брой, като повлякоха и книжата на останалите фармацевтични компании. Акциите на Eli Lilly загубиха 1.9 долара от стойността си до 59.56 долара за брой, а тези на GlaxoSmithKline паднаха с 1.15 долара до 41.90 долара за брой.

Спад регистрираха и останалите щатски индекси, като широкият S&P 500 загуби близо 1% до ниво от 1 130.65 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 1.14% до ниво от 1 948.52 пункта.

Търгуваните обеми бяха над средните на щатските пазари, а понижаващите се акции към повишаващите се бяха в съотношение 3 към 1 на NYSE.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още