IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Глобалният икономически растеж може да се забави под 2,6% през 2019 г.

Ако прогнозата се сбъдне, това ще е най-бавното темпо на растеж за глобалната икономика за последните три години, предупреждава Дейвид Малпас

14:15 | 08.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната банка допуска възможността глобалният икономически растеж през тази година да се забави под 2,6%, които бяха прогнозирани през юли, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас в университета Макгил в канадския град Монреал, съобщава ТАСС. 

"Глобалният растеж се забавя. През юни групата на Световната банка прогнозира, че глобалната икономика през 2019 г. ще нарасне с 2,6%, отбелязвайки най-бавното си темпо от три години. Сега очакваме растежът да бъде още по-бавен от този, тъй като ще бъде засегнат от Brexit, рецесията в Европа и несигурността в глобалната търговия", се съобщава на сайта на Световната банка, където цитират Макгил.

"Освен това в голяма част от развиващия се свят растежът на инвестициите е твърде бавен, за да може бъдещите приходи да се повишат съществено", добавя президентът на международната институция.

Световната банка заяви по-рано в доклад, че темповете на растеж в световен мащаб ще спаднат от 3% до 2,6% тази година и ще нараснат само до 2,7% през 2020г.

Експертите на банката очакват развитите икономики, включително тези от еврозоната, да забавят растежа си в резултат на свиването на износа и инвестициите. Те също така очакват икономическият растеж на САЩ да се забави от миналата година, когато достигна ниво от 2,9%, до 2,5% през 2-19 г. и до 1,7% през 2020 г.

През лятото банката понижи прогнозата си за растежа на еврозоната на 1,2% за 2019 г. и на 1,4% през 2020 г., като посочи отново отслабващите износ и инвестиции като основни причини за забавянето на икономиката в региона.

„Икономическите условия в еврозоната се влошават бързо от средата на 2018 г., особено в сектора на промишленото производство“, поясни тогава Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Съветите на Световната банка са със съществена слабост (запазване централната банка да прилага модел за неправилно емитиране на пари) и водят към нови щети.При създадената обстановка има случаи, когато указания на Световната банка отлагат началото на съответна национална криза, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още