Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Светът окупира тропически територии и е изложен на риск от нови патогени

Незаконната търговия на диви животни е опасен механизъм за разпространение на болести, предупреди Георги Стефанов от WWF България

гледано: 5059   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Незаконната търговия на диви животни е следващият по ранг проблем от типа незаконни дейности в световен мащаб
след тези с наркотиците и трафика на хора. Този вид търговия е опасен механизъм за разпространение на патогени, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България.
Още по темата

"Настоящата ситуация с пандемията, към която Световният фонд за дива природа е напълно съпричастен, може да ни покаже, че когато успеем да се справим с този глобален проблем, трябва да си зададем въпросите за произхода му и защо експлоатацията на природни ресурси е един от факторите, който води до потенциални рискове", посочи екологът.

Той напомни, че загубата на природа и рисковете за човешкото здраве са пряко свързани. Това е твърдение, подкрепено от Световната здравна организация, която доказа, че 60% от човешките патогени са с такъв произход, който има пряка връзка с предаването на болести от животни към хора.

"Световна банка изчислява икономическата тежест на шест от най-активните заболявания от такъв произход на 70 милиарда долара за последните 12 години", уточни Георги Стефанов.

"Светът окупира огромни територии, които не е обитавал, и това са основно тропическите територии, където сме изложени на риск от нови патогени", предупреди експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

6
 
3
 
4
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В безсилието си да обяснят сложните природни процеси, невежите първобитни хора измислили боговете. А днес някои от невежите им потомци измислят конспиративни теории.
5
 
1
 
3
zelka007 до: дядя Вова
преди 5 месеца
хаха ... в оня сайт с извънземните и рептилите и от патенти ли вече вдявате ... :))) ... я дай линк към патента да видим за какво иде реч ... че не намирам нищо за коронавируси през тази година нито в щатите нито в европа ... и понеже си очевидно патентен специалист , я ме светни как се патентова биологичен материал, който съществуа в природата по принцип ... или част от него ... уникално неграмотен си по темата ...

бегла представа да придобиеш ... на науката са известни около 20 патогенни щама от коронавируси , като повечето засягат животни . от тях към днешна дата са известни 7 засягащи и хора . в това число и сегашният sars-cov2 (или covid-19) , там е и sars-cov , там е и mers-cov ... :)))
4
 
9
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 5 месеца
Панголина с прилепи и змии не се кръстосва.
И да ги проснеш на масата на китайски пазар, па нищо няма да стане.
Виж, ако погледнеш английски патент, регистриран като щатски през 2015-та
нещата стават съвсем други !!!
4
 
9
 
1
преди 5 месеца
да бе ... той коронавирусът от дивата природа дойде ... както спина , от маймуните ...
естествено от Екип на Bloomberg !

Още от Свят
Кадър на деня за 30 септември