IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхдоза алчност

Американската компания Purdue Pharma спечели милиарди с пристрастяващо лекарство, а сега иска да избегне главоболията с изкуствен фалит

13:11 | 07.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В края на днешния ден 130 души в Америка ще са починали от свръхдоза наркотик. Както бе вчера и ще бъде утре. Тази статистическа средна стойност е изчислена от американските здравни органи въз основа на данните за 2017 г. Всяка година епидемията от дрога унищожава населението на един средно голям град. Не само социалните последици са катастрофални, но и финансовата тежест за САЩ е огромна. Според икономисти икономиката е претърпяла загуби от над 1 трлн. долара от 2001 г. насам – само заради тази причина.

По мнението на експертите вина носи и фармацевтичната индустрия, която безмилостно изтласква продуктите си за пристрастяване на пазара и приема одобрително злоупотребата. Един производител си създаде истинско име в агресивния маркетинг: Purdue Pharma, частна компания от Кънектикът, зад която стои семейството милиардери Саклър. Purdue е производител на болкоуспокояващото лекарство Oxycontin.

Скоро след успешния пазарен старт на Oxi през 1995 г., тогавашният главен изпълнителен директор Ричард Саклър е притискал американските болници да изберат лекарството, обвинява го прокуратурата в Масачузетс. Пускането на пазара на неговите лекарства, пояснява Саклер по време на събитие, ще предизвика „буря от рецепти“ - „толкова дълбоки и плътни", че ще погребе конкуренцията.

И наистина лекарството се продава добре, но с опустошителни последици: от старта на продажбата му броят на жертвите от опиати в САЩ се е увеличил шест пъти. Още през 2007 г. ръководството на Purdue призна в извънсъдебно споразумение с административния орган по храните и лекарствата (FDA), че въвежда в заблуждение лекарите, пациентите и контролните органи за рисковете. Purdue и трима от топ мениджърите платиха 635 млн. долара глоба. Оттогава са подадени около 2000 съдебни дела срещу компанията и други производители, най-вече от местните и регионалните власти.

Освен Масачузетс още 35 щати предприемат съдебни действия срещу Purdue. Само във федералния съд в Охайо предстоят още 1600 дела. През май ще се състои първият процес в Оклахома. Американският президент Доналд Тръмп също призова министъра на правосъдието да предприеме правни действия срещу бизнеса с опиати.

Purdue отхвърля всички обвинения и обвинява прокурора от Масачузетс, Маура Хили, че е изнесла фактите от контекста, за да състави своите „сензационни и възпалителни твърдения". Досега Хили е единственият прокурор, който лично се насочва не само към компанията, но и срещу няколко членове на семейството. Превръщаме се в изкупителна жертва за нарко кризата в Америка, оплаква се Purdue.

В същото време компанията се прикрива. Според информация на Ройтерс в момента тя обмисля да излезе в процедура по несъстоятелност. Това предположение се подкрепя от факта, че компанията е наела две консултантски компании, специализирани в преструктуриране. Purdue Pharma по никакъв начин не е твърде задлъжняла, съобщава Wall Street Journal. Напротив, компанията няма „никакви значителни заеми“ в отчетите си.

Но една целенасочена несъстоятелност би имала неоценимо предимство за фармацевтичния производител: съгласно американското законодателство всички текущи съдебни производства ще бъдат внезапно преустановени. Съдебните дела ще бъдат замразени и по всяка вероятност ще бъдат насочени към компетентния съд за несъстоятелност. Вместо да се налага да се занимава с опонентите си в безброй области на правосъдието в Америка, Purdue може да преговаря за споразумение с всички ищци на едно място.

В американската икономика т. нар. защита при банкрут е популярна маневра за отклоняване. Например енергийната компания от Калифорния PG&E, която бе заплашена от изплащането на щети за 30 млрд. долара след горски пожари, избра защита по глава 11. Известната клауза за банкрут много рядко е крайният изход за американските компании. След споразумение с кредиторите реорганизацията обикновено следва много скоро.

Следователно Purdue няма как да избяга напълно от исканията на ищците. Например генералният прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг обяви, че ще продължи борбата срещу фармацевтичната компания дори и след „насилствен и агресивен“ банкрут. Въпреки това въпросът е колко точно ще остане от бизнеса. Защото продажбите вече не вървят толкова добре.

Приходите от продажби на Oxycontin през 2017 г. се свиха до 1,7 млрд. долара в сравнение с 2,6 млрд. долара през пиковата 2012 г. Новият изпълнителен директор, който не е член на семейството, закри стотици работни места и прекрати рекламата на бившия опиоиден хит. Вместо това компанията сега иска да се съсредоточи върху лекарства при нарушения на съня и рак.

Тлъстите печалби от миналото обаче очевидно не са се приземили в компанията, а в семейство Саклър. Според обвинителния акт членовете на семейството са получили повече от 4 млрд. долара между 2008 г. и 2016 г. Останалите активи на Purdues не са достатъчни, за да покрият всички вземания, пояснява в анализа си Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Както повечето наркотици, алкохолът отначало причинява психична зависимост, която след време преминава във физическа. Не съм казал, че хероинът е по-безопасен, но статистически смъртността от алкохола е многократно по-висока. Дори и в САЩ, където е почти толкова лесно да се снабдиш с хероин, колкото и с алкохол. Просто не виждам смисъл да се хабят толкова средства за борба с наркотиците при положение, че най-смъртоносния от тях е легален и достъпен за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Боян
преди 5 години
Извинявай много, но алкохола няма нищо общо с хероина, той изобщо не е пристрастяващ и причината хората да заболеят от алкохолизъм не е алкохола, а някакви други проблеми които има човека, докато хероина може да те превърне в *** за отрицателно време и както във въпросния случай с благородната препоръка от лекар. Така че не виждам нищо общо този случай с употребата на алкохол. Ако в България хората употребяващи хероин станат колкото употребяващи алкохола само за 2-3 години няма да остане и 1 милион население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Преди години хероина се е продавал в аптеките като болкоуспокояващо. След като е бил забранен са променили формулата му за да го пуснат в продажба под името оксиконтин. Производителите са твърдели, че той предизвиква по-слаба зависимост от хероина, но впоследствие се е оказало, че не е вярно. А 130 починали на ден наистина изглежда голяма цифра, но дори не се доближава до тази на най-смъртоносния наркотик - алкохола, който се продава свободно по магазините. Той убива човек на всеки 10 секунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 5 години
Извиняваме се, от бързане, наистина груба грешка. Коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Zalmoxis
преди 5 години
буря от предписания" ??? prescription на Български е рецепта.Вашите читатели го знаят това. Но не е оправдание за незнанието на списващи, редактори и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още