Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Технологичният сектор подкрепи щатските индекси в началото на седмицата

Dow Jones прибави над 100 пункта към стойността си

Технологичният сектор подкрепи щатските индекси в началото на седмицата

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси скочиха в понеделник, поведени от технологичните акции, след като инвеститорите се завърнаха към компании, постигащи растеж, на фона на намаляващата доходност по държавните облигации, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,2% до ниво от 13 377,54 пункта. Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,7% до 3940,59 пункта, прекъсвайки двудневната губеща поредица. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 103,23 пункта и завърши деня на ниво от 32 731,20 пункта.

Книжата на Tesla  поскъпнаха с 2,3%, след като Кейти Ууд от компанията Ark определи нова целева цена за акциите, като очаква тя да се очетвори за четири години. Цената на акциите на Apple, Microsoft и Netflix се повиши с най-малко 2%, а книжата на Amazon и Facebook добавиха под над 1% към стойността си.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,695%, след като достигна 14-месечен връх миналата седмица. Доходността по 30-годишните облигации също е надолу до 2,398%. Нарастването на доходността през последните седмици предизвика безпокойство за оценките при растящите и при технологичните акции.

Индустриалните компании получиха тласък, след като вестник New York Times съобщи, че президентът Джо Байдън цели постигането на сделка за инфраструктурата с разходи за 3 трлн. долара в подкрепа на икономиката. Повечето компании на Wall Street, включително Goldman Sachs, очакваха разходи за 2 трлн. долара за инфраструктура. Книжата на Caterpillar се озоваха на зелена територия след новината и завършиха сесията със скок от 0,3%.

Трите водещи индекса изпратиха миналата седмица със спадове. Dow и S&P 500 отписаха съответно 0,5% и 0,8%, слагайки край на двуседмичната си печеливша серия. Nasdaq Composite също изтри 0,8%.

Оптимизмът за пазарите и възстановяването на икономиката в САЩ нараства с все по-ускореното разпространение на ваксините срещу коронавирус в страната. Темпът на имунизация се засили през последните седмици, въпреки че няколко щата отбелязват увеличение на новите случаи на Covid-19.

По-рано през деня стана ясно, че американски проучвания на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и Университета в Оксфорд са показали 79% ефективност в предотвратяване на симптомите и 100% ефективност при развиване на тежко боледуване и хоспитализация.

Много компании от Wall Street смятат, че скокът на доходността по облигациите до нивата преди пандемията не трябва да бъде тревожен предвид силата на икономическото възстановяване от предизвиканата от пандемията рецесия.

„Ние смятаме, че неотдавнашният ръст на номиналната доходност по държавните облигации, воден от реалната доходност, е оправдан и отразява събуждането на пазарите към позитивни развития, свързани с по-бързото от очакванията рестартиране на дейността в съчетание с исторически големи фискални стимули. Всичко това е подкрепено от засилването на ваксинациите в САЩ“, коментира Вей Ли, глобален инвестиционен стратег в BlackRock Investment Institute.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,14% до 91,79 пункта. Еврото постигна минимален ръст от 0,01% до 1,193 долара, а паундът поевтиня с 0,03% до 1,386 долара. Спрямо йената щатските пари запазват нивото си о петък от 108,83 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в понеделник, като фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с шест цента до 64,59 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров WTI петрол с доставка за април прибавиха 13 цента към стойността и до 61,55 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,2% до 1738,1 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Мартин Табаков: Не е изключено в момента Русия и Китай съгласувано да тестват САЩ