Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Thyssenkrupp предупреждава: Задават се тъмни облаци

Компанията се преструктурира, за да свие административните си разходи

Thyssenkrupp предупреждава: Задават се тъмни облаци

Централата на Thyssenkrupp в Есен. Снимка: Ройтерс

Най-голямата борсово търгувана германска компания от тежката индустрия преживява фаза на сътресения: главният изпълнителен директор на Thyssenkrupp Гуидо Керкхоф обяви края на досегашната „матрична структура“ и предупреди акционерите за нарастващ насрещен вятър и тъмни облаци.

Керкхоф се сблъсква непосредствено преди планираното разделение на конгломерата със сериозни загуби и увеличаващи се икономически рискове. Въпреки че листнатата на Dax група потвърди прогнозата си за увеличаване на печалбата през финансовата 2018/19 година, която за Thyssenkrupp ще продължи до края на септември, Керкхоф бе принуден да отправи към акционерите и ясно предупреждение: „Икономическите и политическите несигурности се увеличават“.

Още по темата

През първото тримесечие на текущата финансова година групата отчете оперативна печалба преди лихви и данъци (EBIT) от 168 млн. евро, коригирана спрямо еднократните ефекти. Това представлява спад от 37% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Керкхоф подчертава, че конгломератът, който има около 160 000 служители, е успял да увеличи обема на приетите поръчки и продажбите. Нетната печалба възлиза на 145 млн. евро.

Керкхоф вече беше подготвил инвеститорите за пониженията още преди годишното общо събрание на 1 февруари. В началото на финансовата година коригираната EBIT е „под високото ниво от предходната година, както се очакваше", потвърди той.

Подразделението за автомобилни части напоследък показва признаци на слабост, със западащия от години бизнес с инженерингови съоръжения, със загуба от 13 млн. евро. Резултатът в бизнеса с търговията с материали се топи наполовина – до 22 милиона евро, а дори и доходоносният бизнес с асансьорите отчита понижение до 204 млн. евро - със 16 милиона евро по-малко от преди година.

Отделът за стомана, който ще бъде преместен в съвместно предприятие с Tata Steel, достига оперативна печалба от 38 млн. евро за тримесечието. Преди година тя бе четири пъти по-висока. Подразделението трябваше да се бори през есента с трудности при доставките заради пресъхващия Рейн. Керкхоф обяви, че новите компании – една за материали и една за промишлени стоки - ще рационализират администрацията и ще ограничат броя на позициите в Борда на директорите до трима.

"Предишната матрична структура се разпуска". В бъдеще няма да има регионална структура, освен бизнес звената на ниво централа", подчерта главният изпълнителен директор, цитиран от DPA. Инвеститорите многократно критикуваха високите административни разходи. През финансовата 2020/2021 година те трябва да възлизат на по-малко от 300 млн. евро за двете компании след общо около 380 млн. евро на година дотогава.

Акциите на Thyssenkrupp приключиха търговията в началото на седмицата с огромен ценови ръст – медийните материали за предполагаемо предупреждение от Брюксел, в което Европейската комисия призовава за допълнителни отстъпки за планираното сливане на стоманения бизнес, имаха краткотрайно въздействие върху книжата на ThyssenKrupp. В понеделник вечер акциите приключиха сесията с ръст от 1,4% до 14,62 евро за брой. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
За едно тримесечие 160К служителя правят 145М печалба или по 302 евра на човек на месец ? Сериозно ?

Още от Свят
Защо антимигрантската реторика се развихря преди избори