IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отмени визитата на Помпейо в Северна Корея

Той косвено обвини Китай за недостатъчния напредък в преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров

22:52 | 24.08.18 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отмени планираното посещение на държавния секретар Майк Помпейо в Северна Корея във връзка с подновяването на преговорите за отказ на страната от ядрените й оръжия. Причината е недостатъчният напредък по въпроса, съобщава Ройтерс.

Тръмп обвини отчасти Китай за загубената инерция в преговорите със Северна Корея и намекна, че те може да бъдат замразени, докато Вашингтон разреши търговския си спор с Пекин.

Това е рязка промяна в тона на Тръмп, който преди време определи като успешна срещата на върха през юни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и заяви, че севернокорейската ядрена заплаха е приключила.

„Поисках от държавния секретар Майк Помпейо да не ходи в Северна Корея на този етап, защото смятам, че не постигаме достатъчен напредък по отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров“, написа Тръмп в Twitter.
Преговорите навлязоха в задънена улица след срещата на върха в Сингапур през юни. Помпейо настоява Северна Корея да предприеме осезаеми стъпки за отказ от ядрения си арсенал, а Пхенян иска Вашингтон първо да направи някои отстъпки.

Съобщението на Тръмп в Twitter идва само ден, след като Помпейо заяви, че отново ще посети Северна Корея и ще вземе със себе си новия американски специален представител Стивън Бийгън в опит за излизане от безизходицата.Американският президент поискал от Помпейо да не ходи в Северна Корея по време на среща в Белия дом в петък следобед, съобщи високопоставен представител на президентската администрация.

Някои представители на американското разузнаване и отбрана смятаха посещението на Помпейо за преждевременно и заявиха, че перспективите за значителен напредък са смътни.

Не се очакваше държавният секретар, който трябваше да посети Пхенян за втори път след срещата на върха, да се срещне с Ким, съобщи Държавният департамент в четвъртък.

Тръмп обвини до известна степен Китай, най-големия търговски партньор на Северна Корея и важен участник в дипломатическите усилия, за решението си да отмени визитата на Помпейо.

„Заради нашето много по-тежко търговско положение с Китай не смятам, че те помагат в процеса по денуклеаризация, както правеха преди (въпреки съществуващите санкции на ООН)“, написа Тръмп в Twitter.

„Държавният секретар Помпейо очаква да посети Северна Корея в близко бъдеще, най-вероятно след като търговските ни отношения с Китай бъдат разрешени. Междувременно бих искал да изпратя най-сърдечните си поздрави и уважение на председателя Ким. Очаквам да се срещна с него скоро!“, допълни американският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Ето това се нарича извиване на ръце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още