Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Турция кара европейските банкери да се надяват на божията помощ

С всеки изминал ден решението на Citigroup да напусне Турция изглежда все по-мъдър ход

Турция кара европейските банкери да се надяват на божията помощ

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е непоколебим, докато инвеститорите се освобождават от активи на страната му с тревожна бързина. „Те имат долари, ние имаме нашия народ, нашите права, нашия бог“, казва той. Европейските банки със значителни инвестиции в Турция ще се надяват част от божественото провидение да споходи и тях, след като избраха да се придържат към залог, който се превърна в по-рисков с течение на времето, пише Лайнъл Лорънт в анализ, публикуван от Bloomberg.

Изглеждаше, че ползите от оперирането в страната надвишават риска за европейските банки като испанската BBVA и италианската UniCredit, които са сред кредиторите с най-голяма експозиция в рискови турски активи със съответно около 63 млрд. евро и 25 млрд. евро. Двуцифрените лихвени проценти и растящата икономика се прибавиха към доходоносните печалби дори на фона на изключително нестабилна политическа обстановка и признаци за инфлация, която излиза извън контрол.

Опитът за държавен преврат през 2016 г. не попречи на BBVA да увеличи инвестициите си в Турция през 2017 г., а главният изпълнителен директор на испанската банка нарече „страхотна възможност“ развитието на „много положителен“ дългосрочен залог.

Тази увереност ще бъде подложена на изпитание на фона на опасенията, че авторитарното управление на Ердоган, неефективната парична политика и рязкото понижаване на курса на лирата ще дестабилизират доверието на пазарите в страна, в която почти 40% от кредитите са деноминирани в чужда валута. Решението на Citigroup да напусне Турция през 2015 г. изглеждаше далновидно още миналата година.

Още по темата

Банкерите опитват да успокоят инвеститорите относно способността им да управляват рискове в Турция. UniCredit и BBVA казват, че дори спад от 10% на турската лира ще намали само с около 2 базисни пункта капиталовата им адекватност. Банкерите казват, че очакват да ограничат кредитирането, да приемат консервативни правила срещу лошите заеми и да предотвратят разпространение чрез хеджиращи стратегии.

Но огромният спад на стойността на валутата и силно засегнатото доверие са наказание за тези банки въпреки успокоението, което предлагат. В петък книжата на BBVA поевтиняха с 4%, а тези на UniCredit – с 3%. Спад от 10% на лирата сега е ежедневие, а не рядко събитие. И въпреки че турските кредити на тези банки се представят добре от гледна точка на риск от неизпълнение, перспективите стават по-мрачни.

На фона на очакванията за увеличаване на загубените заеми и неудобно високите разходи за турските банки по удължаване на сроковете за погасяване на деноминиран в чужда валута дълг икономиката на този развиващ се пазар меко казано не изглежда така обещаващо, както очакваха банкерите.

Наистина ли тези банки са блокирани в страната? Бързо излизане от Турция винаги ще бъде ход, свързан с големи разходи, а липсата на купувачи остава проблем. Но ако надеждността на турските политици не се подобри бързо, инвеститорите ще направят нещо повече от това да седят и да се надяват на меко кацане.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

8
 
5
 
5
Toranaga до: bertram
преди 6 месеца
Всяко чудо за три дни..
Ако запази нервите, Турция ще излезе победител.
Виж как реагира САЩ след като Франция си прибра резерва!!
1
 
2
 
4
Todor Sabev до: bertram
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А банкова ваканция дали ще има. Определено днес отговорните лица взимат някакво решение или са готови с такова при паника.
1
 
18
 
3
преди 6 месеца
според мен до 1-2 седмицаи ще наблюдаваме ***-рън в Турция, което ще доведе до въвеждане на каипталов контрол.

чейнджовете може да са затворени, но хората ще предпочетат да се запасят с каквото намерят и ще тръгнат към банките....нантатък сме го гледали.
4
 
10
 
2
преди 6 месеца
само очите му говорят много... буквално....
3
 
21
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От алчност до там са се докарали , че вече никой не може да ги спаси .

Още от Свят
Проф. Ганчо Ганчев: Митата на САЩ върху колите ще засегнат и България