IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира навлиза в опасна зона на несигурност

Последните политически сътресения в Турция увеличиха рисковете за националната валута

18:31 | 09.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс 

Вероятността за предсрочни избори в Турция расте, след като премиерът Ахмет Давутоглу напусна поста след битка за влияние с президента Реджеп Ердоган, който се опитва да спечели мнозинство за промяна на конституцията, казват анализатори, цитирани от Bloomberg.

На фона на тежката политическа обстановка следващите стъпки на правителството в монетарната политика стават все по-трудно предвидими.

След като се представи по-добре от повечето валути на развиващите се пазари от началото на годината, турската лира загуби повече от 4% миналата седмица, след като оставката на Давутоглу понесе страната към нова политическа несигурност.

Днес лирата се търгува за 2,928 за долар спрямо 2,80 в началото на миналата седмица.

Анализатори на Commerzbank AG намалиха прогнозата си за турската валута с обяснението, че оттеглянето на Давутоглу проправя път към предсрочни избори и президентска система на управление. Банката прогнозира отслабване на лирата до 3 лири за долар в средата на годината (в сравнение с предишната прогноза за 2,90) и 3,25 до края на годината (спрямо оценката за 3 лири по-рано).

Анализаторите също така ревизираха надолу прогнозите си за турския икономически растеж до 3,5% през 2016 г. и 2,5% през 2017 г. в сравнение с близо 4%, очаквани по-рано и за двете прогнозни години. 

Анализаторите на Commerzbank бяха по-скоро мечи настроени относно икономическите перспективи пред страната, след като „Партията на справедливостта и развитието“ спечели мнозинство през ноември. Но тези нагласи бяха разбити от политическите сътресения, а експертите очакват слаба ликвидност и силна волатилност на пазарите.

Политическото развитие ще влияе пряко на разходите за инвестиции, като по-слабият икономически растеж през годината няма да бъде изненада за икономистите.

„Събитията от четвъртък миналата седмица (оставката на Давутоглу – бел. ред.) изпратиха лирата до най-големите седмични спадове от последните 14 месеца", коментира от своя страна Financial Times.

„Г-н Ердоган може и да спечели битката с премиера, но поредната стъпка към авторитаризма не е добра новина за страната“, смятат от Moody’s.

Последните политически трусове ще намалят доверието на инвеститорите, в момент, когато страната е силно зависима от външен капитал, предупреждава рейтинговата агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още