Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

В. Тодоров: Влизаме в зона на нестабилност заради икономиката, пандемията, сигурността

Ескалация на конфликта с Украйна ще е катастрофална и за Русия, коментира журналистът

гледано: 1681   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Влизаме в зона на нестабилност в международната политика, продиктувана от неизвестни около икономиката, пандемията, както и заради преструктуриране на сигурността. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Валери Тодоров.

„В региона на Черно море се образува една геополитическа дупка и то след като Турция реши да оттегли част от ангажиментите към НАТО, ЕС и САЩ. Ердоган реши да играе на две полета, тъй като има интереси в Кавказ, което означава, че Турция лавира между САЩ и Русия. За Вашингтон това е неприемливо”, отбеляза той.

Още по темата

Валери Тодоров посочи, че в момента започва нов кръг на напрежение в много области като икономика и международна политика, което предизвиква изнервяне. Той подчерта, че САЩ се изтеглят от ключови за тяхната политика зони, което създава напрежение за самите тях и за страните в района.

По данни на американското разузнаване между 90 хиляди и 94 хиляди руски войници са разположени на границата с Украйна и дори се говори за план за нахлуване в Украйна от страна на Русия със 175 хиляди войници и техника.

“Позволете ми да се съмнявам в тази информация. Същата информационната подготовка видяхме и преди нахлуване в Ирак, в Сирия или в Либия. Тези дезинформационни войни на този етап вече стават банални”,  заяви Валери Тодоров.

По думите му САЩ се опитват да упражнят силен политически и дипломатически натиск, като по този начин наложат по-широкообхватни и по-тежки мерки спрямо Русия. От своя страна Руската федерация реагира съвсем очаквано, имайки предвид, че се стоварва военна техника по нейните граници. Единствено анексирането на Крим остава като трън в петата на Москва, заради който към нея винаги се гледа с подозрение.

“Някои не особено надеждни медии пишат, че може да се очаква нахлуване в Украйна от север и от юг и едва ли не целта е да се овладее и Киев. Подобни действия биха били катастрофа и за самата Русия. Украйна изобщо не е малка държава. Дразнещо е обаче, когато Киев сам напряга допълнително обстановката”, смята журналистът.

Тодоров припомни, че министърът на отбраната на Украйна поиска войски на САЩ, Великобритания и Канада да бъдат разположени на пет ключови зони из цялата страна. Подобно действие би било изключително предизвикателство за Русия. Кремъл сам каза, че влизането на сили на НАТО на територията на Украйна е червена линия, която няма да допусне да бъде прекрачена.

Още по темата

“Безспорно е, че Украйна политически се стреми към НАТО. Друг е въпросът как по-голямата част от украинското население реагира на всичко това, особено в източните и западните области”, риторично попита анализаторът.

Различни организации и лидери на мнение в Украйна имат своите различни виждания за политиката на Киев към Москва. Някои дори съветват да се приеме пътя на Финландия – част от Европейския съюз, но не и на НАТО. Това показва, че в Украйна няма пълен консенсус за политика на провокация към Киев и всъщност някои предпочитат диалог.

Какво да очакваме от видео срещата на 7 декември между Джо Байдън и Владимир Путин? Кой път избира Украйна? Става ли актуална пак темата за Афганистан, която рефлектира върху отношенията на САЩ с партньорите?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Премести ли се фокусът на институционалните инвеститори към алтернативните фондове?