IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман се оплаква от отрицателна реална възвращаемост за спестителите

За първи път отрицателната възвръщаемост на средния портфейл не се компенсира от възвръщаемостта при по-стари облигации с по-висока доходност

15:49 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: архив Ройтерс

Стойността на спестяванията в Германия вече не се увеличава, а намалява - поради ниските лихвени проценти на фона на инфлацията. На това обръща внимание президентът на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман в своe интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Според него реалната възвръщаемост, която средностатистческо германско домакинство постига с портфейла си, пада под нулата през текущата година. Финансовото богатство на населението е толкова по-малко ежедневно.

„Мога да разбера и недоволството на спестителите заради ниските лихвени проценти", казва Вайдман пред медията. 

"Германският спестител вижда, че при нулеви лихви и 2% инфлация реално неговото състояние се свива", казва банкерът и критикува плановете на Европейската централна банка да повиши лихвите едва в средата на 2019 г. 

Във времена на процъфтяване, когато финансовите пазари процъфтяват, юздите би следвало да бъдат отново затегнати последователно. ЕЦБ, обаче, от гледна точка на Вайдман, не е била достатъчно бърза преди това.

Цифрите, на които се основава изявлението за отрицателната възвращаемост, могат да бъдат намерени в новия месечен доклад на Бундесбанк, който ще бъде публикуван в понеделник. Според доклада досега отрицателната възвръщаемост на средния портфейл е била компенсирана от възвръщаемостта при по-стари облигации с по-висока доходност, но преди всичко и от печалбите от акции. Това обаче се е променило за първи път.

В допълнение към политиката за нулеви лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) причината е и във факта, че понастоящем цените на акциите не растат силно заради глобалните политически тенденции, като настоящата валутна криза в Турция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още