Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Валери Тодоров: Изборните резултати в Русия показват желание за промяна

Увеличава се популярността на по-леви идеи, които тръгват от социални и пенсионни реформи, с които Кремъл се опитва да успокои обществото, посочи журналистът

гледано: 1132   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
При изборите в Русия няма изненади, все още не са пребрoени всички гласове, около 80% от гласовете са регистрирани, но вече се очертава тенденцията. Ясно е, че “Единна Русия” печели парламентарните избори. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт”, журналистът Валери Тодоров.
Още по темата

“Изненада може да бъде появата на партията “Нови хора”, водена от Алексей Нечаев. Идеята на този политически проект е да събере протестния вот на младите хора, които са между 18 и 30 години. Неговите идеи включват алтернативна военна служба и реформи в образованието” , посочи той.

Валери Тодоров определи политическия проект на Нечаев като “кремълски”, като заяви, че лидерът на партията “Нови хора” има връзки с изпълнителната власт.

Въпреки това самият факт, че такъв тип партия е успяла да премине бариерата от 5%, означава, че руското общество търси някакъв вид промяна.

Според журналиста в Русия започват да трупат популярност по-леви идеи, които тръгват от социалните, пенсионните реформи, с които Кремъл се опитва да успокои обществото, изпълнено с недоволство от големите разлики между бедни и богати.

“Сред руснаците има умора от властта и очакванията, създаде се и известно раздразнение заради пенсионната реформа, чрез която се засили властта на президента Путин. Държавната дума, която е от 450 човека, ще има правото да назначава министри и вицепремиери, но не и силовите. В президента е реалната санкционна власт”, коментира журналистът.

Той посочи, че повече от половината от депутатите на “Единна Русия”, които ще влязат в парламента, са нови, което значи, че властта търси някакво обновление. Партията на Владимир Путин е спечелила 85% от едномандатните райони в страната.

“Промяната в политическата обстановка ще бъде само козметична. Вместо четири партии сега в Държавната дума ще има пет. Но трябва да кажем, че политическата система няма особено влияние върху властта и управлението в Русия”, поясни  Валери Тодоров.

Интересен факт, който той разкри е, че Комунистическата партия на Руската федерация, водена от Генадий Зуганов, не се е представила толкова убедително на тези избори. Исторически тя се явява най-силната опозиция на “Единна Русия”, но този път губи дори Уляновска област – родното място на Владимир Ленин.

Журналистът смята, че този път Кремъл е положил сериозни усилия, за да отстрани реалната опозиция.

“В момента Навални излежава присъда, а управляващите махнаха неговото приложение за “умно гласуване”, което показваше на гражданите кой кандидат на изборите има най-голям шанс да победи издигната от “Единна Русия" личност”, каза още Валери Тодоров.

Той потвърди, че по време на изборите в Русия е имало известна доза нарушения, които Централната избирателна комисия е установила. Избирателната активност по време на дните за гласуване е била 40%.

Допринесе ли електронното гласуване до увеличение на избирателната активност в Русия? Какви са очакванията след вота? Преодоляха се негативните оценки за властта? Взети ли са всички необходими мерки по време на изборите заради Covid-19? Ще се признаят ли руските избори от Украйна и Крим след като нямаше европейски наблюдатели?
 

Целия разговор вижте във видео материала на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври