IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Тодоров: Репликата на Байдън към Путин е неприемлива в дипломацията

Американският президент дава знак, че ще се опита да реализира някои от по-колебливите стъпки на Тръмп в световната политика, посочи журналистът

16:57 | 22.03.21 г. 2
Валери Тодоров: Репликата на Байдън към Путин е неприемлива в дипломацията

Репликата на Байдън, че Путин е "убиец", бе прекалена и подобни изпускания на фрази са крайно действие в дипломацията и световната политика. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Валери Тодоров.

"Навремето Роналд Рейгън определяше СССР като "империя на злото", но това не пречеше да поддържа отношения със съветските лидери“, припомни той. Журналистът посочи и друго – как по същия начин Бил Клинтън открито съветваше Борис Елцин и се намесваше в руската политика.

"С други думи американците нямат причина да бъдат обидени, ако действително Владимир Путин се намеси в избора на президент", коментира Валери Тодоров.

Той смята, че може би в поведението на Джо Байдън има в известен смисъл и лична обида, тъй като въпреки колебанията Москва симпатизираше повече на Доналд Тръмп.

"От друга страна, демократите винаги са били привърженици на по-твърда линия към Москва и една такава реплика, волна или не, има две послания", посочи той и уточни, че едното е вътрешно - Байдън дава знак, че ще се опита да реализира някои от по-колебливите стъпки на Тръмп. "Външното послание е, че разпознатите държави като врагове или съперници трябва да се готвят за по-твърди мерки", коментира гостът.

По думите на Валери Тодоров реакцията на Путин след репликата на Байдън е по-скоро изчерпателна, отколкото мека.

"Руският президент разбира, че Байдън в момента е много объркан спрямо вътрешното и външното наследство на Тръмп, като Владимир Путин ясно заяви, че Русия ще продължи да провежда своя политика независимо от действията на САЩ", анализира ситуацията журналистът.

Той посочи, че има упреци към Байдън от страна на партньорите и опонентите му в САЩ, че подобно изостряне на отношенията не е било допускано от нито един американски президент досега.

Журналистът очаква от Вашингтон да се опитат да засилят външнополитическото си влияние в Сирия, Либия, но ще има смекчаване в търговските отношения с Китай, който Байдън определи като съперник и глабално предизвикателство, докато натискът към Русия ще е силен. 

Във връзка с шпионската афера в България Валери Тодоров коментира, че досега страната ни е експулсирала руски шпиони, които по пътя на логиката следва да са имали някакви помагачи от българска страна.

"Да се нарича тази група "супершпиони" не е редно, а и не съм съгласен, че са разкривали класифицирана информация само за жълти стотинки. По-скоро тези лица имат и някаква емоционална обвързаност, т.е. мотивацията е била друга", отбеляза журналистът.

Той е убеден, че дейността на петимата заподозрени най-вече засяга инфраструктурата, която предстои да се разгърне в България в един следващ етап, когато "дойдат американските самолети и ще се търси нова защита срещу Русия по линия на НАТО".

Той е убеден, че сюжетът за срещите в тенис клуб и в руското посолство са дори комични, но е категоричен, че всяко изнасяне на информация, която засяга националната сигурност, е престъпление и трябва да се разглежда с подобаващо внимание.

Как ще се развият отношенията между Русия и САЩ и ще има ли санкции от страна на Вашингтон? Ще има ли разговор между Байдън и Путин през тази седмица? Имало ли е действително намеса при президентските избори с победител Доналд Тръмп преди четири години? Защо Германия търси диалог с Русия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
той падна вече два пъти по стълбата на самолета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Убиецът ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още