Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Валери Тодоров: За Русия Китай е желан, но не много удобен партньор

Какви са отношенията Москва – Минск и докъде стигна идеята на Русия за съюзна държава с Беларус, коментира журналистът

гледано: 1197   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Китай е труден партньор и за Русия. Китайската армия и икономика се развиват с изключително бързи темпове, което не е много комфортно за Русия като съсед. За Москва Пекин е един желан, но не много удобен партньор. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Валери Тодоров.
Още по темата

„От друга страна, САЩ разглеждат Китай като системна заплаха заради търговските войни. Възниква и въпросът с китайския ядрен потенциал. С настъплението на Китай в космоса ще възникне и въпросът с космически войни – те са част от глобални заплахи, свързани с киберсигурността“, посочи той.

ЕС санкционира беларуски депутати, магистрати и роднини на Лукашенко. В черния списък влизат 78 граждани на Беларус и осем юридически лица.

Журналистът е на мнение, че санкциите срещу Беларус не трябва да бъдат подценявани.

„Беларус разчита на търговския обмен със съседните страни. Обект на санкциите ще бъдат близо 165 предприятия. Беларус е световен износител на калий. Достатъчно е да пострада този вид износ, който ще нанесе тежки щети на беларуската икономика", прогнозира Тодоров.

Той допусна, че истинската картина за това какво се случва в Беларус е „по-скоро в сянка“.

Още по темата

„Хватката на властта е достатъчно твърда. Лукашенко е достатъчно безцеремонен като действия и мислене. Това е режим, който изцяло се крепи на подкрепата на Русия", подчерта журналистът, но отбеляза, че за Москва Минск става все по-труден партньор.

Валери Тодоров напомни, че от доста години Русия придвижва идеята за съюзна държава с Беларус.

„Лукашенко поиска да стане председател на държавния съвет. От една страна, беларуският президент е силно зависим от Русия, но, от друга страна, развива идеята за многовекторно сътрудничество, тоест опитва се да се хареса на съседите и на Запада едновременно", анализира ситуацията той.

По време на срещата Путин-Байдън тема от разговора беше „случаят Навални“.

За него журналистът е категоричен, че е налице нарушаване на човешките права.

„От друга страна наблюдаваме един екстремизъм в поведението на опозиционния лидер, който игнорира действията на руските власти. Байдън предупреди, че последствията за Русия могат да бъдат разрушителни. Новите американски санкции се прилагат заради Навални заради тезата за химическо оръжие“, посочи Валери Тодоров.

Защо критиците на Байдън и Путин не видяха резултат от срещата им в Женева? Как ще се развие диалогът между САЩ и Русия след назначаването на новите посланици във Вашингтон и Москва? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите