IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: Партньорството между САЩ и ЕС минава и към Русия

Байдън представя на Путин общ фронт с Европа, но това е сигнал към Китай, посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

13:02 | 17.06.21 г.
Весела Чернева: Партньорството между САЩ и ЕС минава и към Русия

"Възстановяването на доверието между САЩ и Европа ще е новината, която Байдън ще занесе на Путин. Това е повратен момент в отношенията с Русия. Байдън е склонен да слуша Европа по отношение на Русия, включително да смекчи тона спрямо Москва. САЩ разбират, че Европа е доста по-зависима от Русия. В замяна на това, Байдън се надява на европейска подкрепа за задържането на Китай. Това е големият конфликт за следващите години пред САЩ", прогнозира тя.

Чернева напомни, че САЩ нямат особени икономически отношения с Русия – тя не е първостепенен партньор, нито търговски, нито от гледна точка на инвестиции или стратегически ресурси.

„Отношенията са предимно в сферата на сигурността – кибератаки, ядрени оръжия. Това е много по-различно от връзките с Европа“, коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева е убедена, че от гледна точка на Путин разговорът е ценен, защото прави Русия да изглежда като равнопоставен партньор, а за Байдън е начин да постави някои от проблемите като кибератаките срещу САЩ, проведени от територията на Русия.

„Тези действия зачестиха в последно време и са основна грижа на администрацията на САЩ. Дори и Кремъл да не стои директно зад атаките, институциите могат да повлияят и да контролират тези атаки, ако има желание за това", посочи тя.

Според Чернева положителен резултат от срещата би било завръщането на посланиците на САЩ и Русия в Москва и Вашингтон.

„Русия не е толкова важна и за Европа от гледна точка на търговия и инвестиции. Тази година Китай излезе за първи път като най-голям търговски партньор на ЕС, преди САЩ, и позицията на Евросъюза спрямо Китай е много по-трудна и намирането на консенсус ще бъде голямата битка", смята зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

В анализа си Чернева подчерта, че балансът между добрата търговия и опазването на конкурентоспособността на ЕС е голямата тема, над която много правителства размишляват, тя е основен фокус на предизборната кампания в Германия.

„Европа печелеше от евтината работна ръка в Китай и защитата на европейските пазари, но това вече се промени, посочи експертът. Весела Чернева напомни, че „Китай все повече притежава европейски компании, и даже цели държави“ и даде за пример Черна гора, която „задлъжня толкова много с инфраструктурни заеми".

Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика отбеляза, че споразумението за инвестиции между ЕС и Китай, което беше обявено миналата година, е замразено и очаква да не бъде ратифицирано скоро.

"ЕС за първи път прие санкции срещи Китай за нарушения на правата на човека – последваха ответни санкции от Китай. Отношенията са доста охладени през последните две години и все повече европейски правителства виждат, че техните фирми са изкупувани от китайския пазар, което прави неконтролируемо изтичането на знания и технологии от Европа. САЩ се сблъскаха с този проблем преди години и Европа бавно се събужда за заплахата от Китай", смята Чернева.

По думите й дигиталната сигурност и суверенитет на Европа са в ръцете по-скоро на Пекин, отколкото на европейските правителства.

„Китай тръгна към една затворена икономика, което поставя много рискове пред европейския износ. Големината на китайския пазар също е риск за Европа, убедена е Чернева. – Китай е толкова голям, че нито една европейска компания не може да има пазарно предимство там. Ако Пекин реши да погълне тази компания, това е напълно възможно, без значение големината на компанията. Може да се окаже, че ние правим зелен преход на индустрията и изливаме средства в китайски фирми, защото вече не са останали европейски."

*Интервюто е проведено, преди да се състои срещата между президентите Байдън и Путин.

Повече за очакванията от срещата между Джо Байдън и Владимир Путин и бъдещето на отношенията с Китай вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още