Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Временен ли е разривът в отношенията ЕС-САЩ?

ЕС няма обща позиция за съревноваване с Китай, но за сметка на това иска да постигне технологичен суверенитет, посочи доц. Паскал Желев

гледано: 1208   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Последните събития с Австралия и Франция върнаха САЩ и Европейския съюз в точката на разцепление, след като през последните години се наблюдава крайно влошаване на отношенията им, особено по времето на администрацията на президента Доналд Тръмп. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Паскал Желев, зам.-декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС, коментирайки още, че с идването на Байдън се създаде впечатлението, че ситуацията се променя, че ще има затопляне на тези отношения.
Още по темата

„Инициативата за търговско-технологичен съвет се прие като желание и от двете страни за едно ново начало“, посочи доц. Желев и потвърди, че засега Франция се противопоставя на тази инициатива и ЕС обмисля да отложи тази първа среща.

Той прогнозира, че е възможно тази среща да бъде отложена, въпреки че стратегическите интереси на САЩ и ЕС изискват такова сътрудничество в сферата на технологиите и търговията.

Доц. Желев заяви, че политиката и търговията винаги си оказват влияние. Той посочи, че икономическият интерес лежи в основата на спора, защото Франция е загубила многомилиардна сделка за доставката на подводници и нейните действия са очаквани.

Анализаторът добави, че част от европейските съюзници подкрепят позицията на Париж.

“Търговският и технологичен съвет е инициатива, която цели да възстанови диалога и да възвърне доверието, което бе изгубено между САЩ и Европейския съюз. Тук не се поставя целта за Трансатлантическото партньорство за търговия и икономика, което Доналд Тръмп спря”, отбеляза Паскал Желев.

Икономическият експерт посочи, че целите на търговско-технологичния съвет надхвърлят пазарните интереси. Целта на тази инициатива включва и развитието на високите технологии, съхранението на данни, сигурността, следенето за злонамерени чуждестранни инвестиции, следенето на климатичните промени и декарбонизацията.

“Търси се пресечната точка в интересите на САЩ и Европейския съюз”, подчерта доц. Желев.

Той заяви, че темата “Китай” стои като главна разделителна линия между Съединените щати и ЕС. Доц. Желев поясни, че позицията на САЩ е ясна по този казус, но в Европейския съюз няма единодушение за това каква да е позицията към Пекин.

“Китай е много важен партньор на ЕС по отношение на изпълнението на климатичните цели на блока. Това е така, защото 98% от редкоземните елементи, които Европа потребява, идват чрез внос от Китай”, информира експертът.

Паскал Желев очаква, че ако срещата на върха на 29 септември в Питсбърг между САЩ и ЕС пропадне, това да доведе до изгубване на инерцията за надпреварата с Китай, която е била набрана.

Ученият смята, че Европейският съюз няма обща позиция за съревноваване с Китай, но за сметка на това иска да постигне технологичен суверенитет.

Ще има ли общ фронт на ЕС и САЩ срещу Китай? Застава ли партньорството в AUKUS срещу стратегията на ЕС за Индийско-тихоокеанския регион?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Сега е страхотен момент да се обясни на "Зайо", че продължи ли да си насочва населението против себе си не е добра стратегия. Ние не искаме някакви неочвадни неща. Имаме обща история и език, да не пише прототии в учебниците ви и да уважавате българите така както уважавате всички останали на вашата "земя". Проблем е да ви се разпадне нацията и за нас. Стойте си "македонци" , но ако ЕС и американците продължават търканията (а това с Франция няма да е лесно ) да не се окаже че ще си бъдете вечно "македонци" и никога европейци? Изпуснеш ли питомното трябва да гониш дивото.
0
 
2
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
В един глобален свят където всеки е зависим от всеки и всичко в тръговията е така оплетено, че няма развързване, всички търсят суверинитет хахаха

Още от Свят
Експерт: Положителният сезон на отчетите ще позволи повишаване на лихвите