Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Заплашени ли са инвеститорите в SPAC от голяма корекция на пазара?

Търговията с дялове на дружествата със специална цел трябва да се регулира по-добре, посочиха Кристиян Светозаров и Ивайло Чаушев

гледано: 3036   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа
Търговията с дялове на дружествата със специална цел за придобиване, известни още като SPAC, трябва да се регулира по-добре. Около това мнение се обединиха Кристиян Светозаров, индивидуален инвеститор, и Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток", които гостуваха в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато се подготвя IPO, Комисията по фондовите борси изисква редица отчети и финансови документи от компанията. При SPAC-овете се обявяват целите, за които се набира капитал. Например – понижение на цените на продуктите на компанията", посочи Кристиян Светозаров.

Според него инвестициите в концепции и планове за развиване на определен бизнес са по-рискови, отколкото ако се закупят дялове на вече съществуваща компания.

Ивайло Чаушев предупреди за още подводни камъни.

Още по темата

„Съществува риск мениджърите на SPAC-а да не обявят дадена информация на инвеститорите, само и само да мине дадена сделка до края на периода, в който SPAC-ът трябва да направи сливането с компанията. Мениджмънтът може да направи всичко възможно да се стигне до сделка, независимо дали е добра за инвеститорите, за да получи 20-те си процента за промотиране на актива. Има и друг риск при SPAC-овете – това са частни компании, които не са задължени да се отчитат по начина, по който се отчитат дружествата, чиито дялове се търгуват на борсата. По този начин се създава риск за инвеститорите и те не знаят в какво се забъркват“, коментира той.

Според Светозаров, ако се инвестира на близка до нетната цена, както в момента се движат всички SPAC компании, рискът не е голям.

„При този сценарий рискът е, като купите на 11 долара, SPAC-ът след сливането да падне най-много с 10%. А потенциалът, ако се намери добра компания, е между 50% и 100%“, пресметна  индивидуалният инвеститор.

Анализаторът на "Делтасток" предупреди за известно балонизиране на SPAC пазара. „Това, което ще се случи е, че някои хора ще загубят пари. Не казвам, че не заслужава да се разглеждат, но действително има балон при SPAC-овете. Дори да се спука, това не представлява систематичен риск за пазара. Просто някои хора ще загубят пари“, посочи Ивайло Чаушев.

Светозаров обаче изрази несъгласие с тезата на анализатора.

„Повечето SPAC-ове, които нямат обявен таргет, се търгуват на близка до нетната цена. Можеше да говорим за балон преди няколко месеца, когато се търгуваха на 40-50%, без да са обявили каква компания ще придобиват. Има ли балон – може да запитаме в момента и за основните американски индекси като Nazdaq, S&P, Dow Jones, които всеки ден правят все по-големи върхове, а в същото време американската икономика е в пагубно състояние – и не е ясно колко бързо ще се възстанови. Така, че ако на фондовата борса възникне голяма корекция, балонът ще се спука и ще засегне SPAC пазара“, обясни инвеститорът.

И двамата експерти се обединиха около мнението, че регулаторната рамка за SPAC-овете, по която се работи в Хонконг и Сингапур, ще даде защитата на инвеститорите, за разлика от САЩ, където този пазар е свободен от правила.

Защо SPAC дружествата се превърнаха във феномен на пазара? Как SPAC са предпочитани пред IPO-та? Крие ли рискове SPAC манията? Какви са уроците от инвестиции в специални дружества?

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Как терорът на Лукашенко достигна и до Олимпиадата