IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Ливан остана сам да се справя с политическата криза?

Международната общност препоръча на близкоизточната държава да състави про-реформаторски и безпристрастен кабинет, посочи Цветан Кръстев

22:00 | 02.07.21 г.
Защо Ливан остана сам да се справя с политическата криза?

Международните организации виждат, че ливанската политическа класа няма волята да изпълни призивите за съставяне на кабинет, което е едно от основните изисквания, за да получи финансова помощ. Това е причината никой да не помага на Ливан.

Препоръките на международната общност са кабинетът да бъде про-реформаторски и безпристрастен.

"Така те подкрепят номинирания за министър-председател Саад Харири да сформира кабинет, който да бъде съставен от безпристрастни специалисти. Това не се харесва от страна на президента Мишел Аун, както и от най-голямата християнска партия в страната Ливански сили, която иска да се запази модел на религиозен принцип с квоти и с равнопоставеност между християнски и мюсюлмански министри, анализира политическата ситуация Кръстев. – Това възпира преговорите за създаване на правителство.“

Той е на мнение, че всеки изминал ден е ценен за Ливан предвид тежката икономическа ситуация.

"Много политици сравняват икономиката в страната с потъването на Титаник без оркестъра. Инфлацията се ускорява с бързи темпове, потребителските цени се покачват. Ливан трябва да се справя с бежанската криза от Сирия. Нараства и социалното напрежение – наскоро имаше национална стачка с настояване да се разреши политическата криза и да се състави кабинет, за да се получи финансовата помощ", обясни анализаторът.

Според него САЩ променят подхода си, тъй като искат гаранция, че при предоставянето на финансова помощ тя ще бъде разпределена за структурни реформи, за да се възстанови икономиката на близкоизточната държава.

По думите му в Ливан има посредници на Иран от политическото крило на Хизбула (шиитска военизирана ислямска организация и партия - бел. ред.).

"През последната година Хизбула се считаше за една от пречките за съставяне на правителство. Те се противопоставят на исканията на Запада и искат кризата да се разреши вътрешно", посочи Цветан Кръстев.

Друга тема от разговора бе свързана с недоволството от страна на Франция за продължаващата политическа криза в Ливан.

"Френският външен министър отправи заплахи за налагане на санкции срещу ливански политици, които възпрепятстват процеса за сформиране на правителство. Франция вече наложи частични санкции срещу част от политиците, но те засега се изразяват само за забрана за влизане на територията на Франция", обясни Кръстев.

Защо никой не помага на Ливан – нито страните от Залива, нито САЩ, нито ЕС? Какви политически процеси протичат в Йордания?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още