Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Златото отбеляза най-добрата си седмица от над година насам

По-лошите данни за пазара на труда в САЩ дадоха тласък на търговията

Златото отбеляза най-добрата си седмица от над година насам

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото отбелязаха най-добрата си седмица от повече от година насам. Основна причина са по-слабите от очакваното данни за американския пазар на труда засилиха още нарастващите икономически тревоги, дали тласък на търсенето на благородния метал, съобщава Bloomberg.

Миналия месец работодателите в САЩ са прибавили най-малко нови работни места за последните три месеца, като ръстовете в заплащането също се успокояват, показаха правителствени данни от петък. Доходността по американските държавни ценни книжа, както и цената на долара, се понижи.

Още по темата

Данните са поредното доказателство за нарастващото икономическо забавяне, основна причина за което е и продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Те обаче помогнаха на златото да отбележи ръст в стойността си от 2,7% през тази седмица.

Още преди данните за новите работни места очакванията, че Федералният резерв ще облекчи паричната политика през тази година се разпалиха. Ниските лихви спомагат за конкурентостта на златото спрямо активи, които предлагат лихви.

Според Наим Аслам, главен пазарен анализатор към ThinkMarkets, обикновено реакцията не би била толкова бурна, но инвеститорите се отказват от долара заради притесненията около търговската война. „Първоначалната реакция за цената на златото беше в посока нагоре и като цяло инвеститорите са оптимистични за настоящата възходяща инерция“, смята той.

В петък цената на златото достигна до най-високото си ниво от април 2018 г. Американските фючърси върху благородния метал прибавиха 3,40 долара към стойността си до 1348,08 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Новият турски гуверньор попада директно на Параграф 22