IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus, Rolls-Royce и Siemens със съвместен проект за самолет хибрид

Премиерата на E-Fan X във въздуха се очаква да се състои през 2020 г.

17:31 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: airbus.com</em></p>

Снимка: airbus.com

Самолетната компания Airbus, автомобилната корпорация Rolls-Royce и технологичният гигант Siemens стартират съвместен проект за разработването на прототип на самолет, който ще бъде задвижван от хибриден двигател, съобщават компаниите в прессъобщение, цитирано от ТАСС.

Летателният апарат носи названието E-Fan X, а премиерата му във въздуха се очаква през 2020 г.

Самолетът ще бъде построен на базата на апарата BAe 146 на компанията British Aerospace и ще бъде оборудван с една електрически задвижвана турбина и три стандартни турбовентилаторни двигатели (едни от най-разпространените агрегати в гражданската авиация, комбиниращи характеристиките на реактивния и витловия двигател – бел.ред.).

„В бъдеще още един от двигателите може да бъде заменен от електромотор, при условие че бъде доказана стабилната и надеждна система на работа“, се казва в съобщението.

Airbus ще отговаря за общата интеграция на новите технически решения във вече съществуващата конструкция на самолета, както и за разработката на управлението и акумулаторите.

Rolls-Royce има задача да произведе турбините и генератор с капацитет 2 мегавата.

Siemens пък ще разработи два електромотора, захранващата система и други елементи от електрониката на апарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още