Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Дигиталната трансформация в банковия сектор налага нови бизнес модели

Проучване на Fujitsu показва, че в сектора на банковите услуги навлизат технологични стартъпи, търговци на дребно и телекомуникационни компании

Дигиталната трансформация в банковия сектор налага нови бизнес модели

Снимка: Ройтерс

Дигиталната трансформация в банковия сектор ще наложи нови бизнес модели и възможности за развитие на банковите услуги. Те ще се прилагат след анализ на успешни приложения на най-новите технологии, както при установени банки, така и при нови за индустрията компании.

Това пише в доклад на японската технологична компания Fujitsu, в който се акцентира на предизвикателствата пред банките, които са най-големият потребител на дигиталните технологии.

Още по темата

Анализът е наречен “Поглед на Fujitsu в бъдещето на дигиталната трансформация на банковите услуги” и е част от глобално проучване, съобщиха от българския офис на компанията за Investor.bg. В него се посочва какво можем да очакваме от дигиталната трансформация и какво е влиянието на технологиите в различни сфери на обществения живот.

Според предвижданията на Fujitsu дигиталната трансформация може да приеме три различни форми.

При единия бизнес модел банките няма да променят радикално настоящия си бизнес, но ще използват дигитални технологии, за да подобрят изживяването на клиентите си, усещането им за стойност и тяхното удобство чрез предоставянето на по-ефикасни и качествени услуги.

Вторият бизнес модел ще е основан на управлението на оперативни процеси и функционалности, които са критични за осигуряването на платформа за банкови услуги чрез API.

При третият бизнес модел, специализиран в предоставянето на услуги в директен контакт с клиентите, ще се използват дигитални канали и банкови клонове, но чрез закупуването на функционалност и банкова платформа, предоставени от други банки.

Според анализа, няколко са отличаващите се тенденции в сектора: освен че финансовата индустрия е най-активна при преминаването към дигитални технологии като около 90% от компаниите за финансови услуги, участвали в проучването, вече са започнали дигитални трансформации и при около 30% от проектите в тези компании вече има постигнати резултати.

Все по-ясна е тенденцията за навлизане в сектора на банковите услуги на компании от други сектори на икономиката – от технологични стартъпи и търговци на дребно до телекомуникационни компании, констатират от Fujitsu. – Всички те създават услуги, които досега са предлагани от банките с цел да осигурят по-висока стойност за клиентите си.

От технологичната компания идентифицира пет тенденции, които преобразяват банковите услуги.

Engagement banking добавя банкови услуги към ежедневните услуги, които гражданите и бизнеса ползват.

Platform banking осигурява гъвкави и евтини банкови платформи и процеси за компании, които предлагат финансови услуги на крайни потребители.

С Technology banking става значително преобразуване на оперативните процеси на банките чрез използване на нови технологии, предимно чрез изкуствен интелект. 

Social banking подкрепя инициативи за включване на хората в икономиката на споделянето чрез използване на блокчейн. Inclusive banking осигурява финансови услуги за слоеве на обществото, които досега са нямали достъп до тях.

Докладът идентифицира формите на трансформация на банковия бизнес, които при традиционните банки дава възможност за използване на дигиталните технологии за преобразуване на техния бизнес модел.

От Fujitsu прогнозират, че за навлизащите в сектора нови компании ще бъдат необходими нови гъвкави стратегии за предлагане на специфични банкови услуги, основани на силните страни на компанията, но чрез използване на платформи, предоставяни от други банки.

За да подпомага различните бизнес модели на банките, Fujitsu предлага платформа за банкиране и инвестира в развитието на основните технологии като AI, IoT и блокчейн.

Докладът е част от мащабно проучване на Fujitsu Global Digital Transformation Survey Report 2018, който анализира тенденциите при дигиталната трансформация и влиянието на технологиите в различни сфери на обществения живот, за да предложи стратегии и сценарии за тяхното развитие. Проведено е сред 1535 бизнес лидери от различни сектори на икономиката в 16 държави.

Проучването и издадения на негова основа отчет имат за цел да дадат ясен поглед върху стратегиите за дигитална трансформация в частен и публичен сектори и по-конкретно – да демонстрират как са прилагани дигиталните технологии, срещаните предизвикателства при прилагането им и очакваните и постигани в резултат на тяхното използвани бизнес резултати.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от