IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година видеоразговори за бизнеса

Дистанционната връзка продължава да е ключoва за много бизнеси

10:48 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник: Личен архив</p>

Източник: Личен архив

Михаил Михайлов е генерален мениджър на DigitalBox от самото създаване на онлайн магазина през 2018г. Има богат лидерски опит и дългогодишна експертиза в сферата на търговията с технологични продукти и услуги. В контекста на изминалата година, в която бизнесът функционира в условията на глобална пандемия, разговаряме с него за технологиите, осигуряващи отдалеченото провеждане на работни срещи - на какви решения се доверяват различните компании и какво е водещо в избора им.

Пандемичната обстановка, огромният ръст на работа от отдалечени работни места и свиването до минимум на срещите на живо между хората белязаха последната една година като годината на видеоразговорите. Какви тенденции се откроиха на пазара в България?

През изминалата година работното ни ежедневие течеше по всякакъв друг начин, но не и в обичайния си ритъм. Светът, и най-вече общуването между хората, се промени значително с появата на COVID-19 и наложените противоепидемични мерки. До вчера бяхме свикнали да провеждаме срещите си лице в лице, около заседателната маса, а изведнъж се наложи тези наглед обичайни неща да се променят. В този момент надеждната връзка, която позволява на участниците в една среща да бъдат максимално ефективни в нея, да изглеждат и да се чуват все едно са в едно и също помещение, както и да получат усещане, максимално близко до физическото присъствие, се оказа ключов фактор в работата на огромна част от бизнеса.

В тази обстановка качествените решения за видеоразговори и интернет платформите за тях се превърнаха в отговор на новото предизвикателство. Това е основната причина, която доведе до сериозен ръст на търсенето на видеоконферентни системи и решения у нас през изминалата година.

Производителите на видеоконферентни системи вложиха огромен ресурс за бързото разработване на подобрения и нови функционалности. Техен фокус беше и продължава да е задоволяването на нуждите на различни по големина клиенти от множество сектори. В DigitalBox работим с някои от най-големите производители на видео и аудиоконферентни системи, като Poly, Jabra, Logitech, Konftel, ClearOne и др. За последната година при нашите клиенти наблюдаваме ясно изразена тенденция повечето да се ориентират към по-висок клас видеоконферентни системи, които им позволяват да провеждат и управляват срещи на големи екипи, с безупречно качество на картината и звука. Други компании се стараят да осигурят на екипите си висококачествена техника, с която да подсигурят отдалечените работни места на служителите си и да им дадат възможност да се включат пълноценно в ежедневната комуникация в компанията. Този тип технологии се превърнаха в сериозна инвестиция за компаниите и основна част от ежедневните им бизнес процеси.

На какъв тип хардуерни решения се спират най-често големите компании?

Работата отдавна вече не е просто място, а е това, което правиш и начинът, по който го правиш. В този контекст, големите компании се ориентират към хардуерни решения, позволяващи на служители им да присъстват на ежедневните си срещи и ангажименти от комфорта на дома си. Липсващите бизнес пътувания и срещи са почти изцяло заместени от видеоконферентните системи, което помага за оптимизирането на разходите за транспорт, престой и командировъчни, като в същото време високият клас решения предоставят преживяване, възможно най-близко до реалното. Търсят се както универсални решения, които работят като периферия, т.е. се включват към лаптоп за осъществяване на връзка, така и все по-популярните системи с вграден интерфейс за регистриране на акаунти за Zoom, Teams и др.

По отношение на персоналните устройства, много от големите контактни центрове търсят предимно по-бюджетни решения, с които да се покрият нуждите по време на локдаун, но има и доста клиенти, които гледат в перспектива и търсят например безжични слушалки с възможност за свързаност към няколко устройства едновременно.

Какво се случи при по-малките компании? Те как подходиха към ситуацията?

Докато големите компании познават иновативните начини за комуникации и хоум офис структурата на работа не е напълно непозната за тях, много от малките фирми на пазара също бяха принудени да се приспособят и да започнат да използват нови технологични продукти. Част от тях нямат планирани бюджети, както при големите корпорации за оборудване на залите си с цели системи, затова тенденциите са да се възползват от друг тип решения, като предоставят на служителите си качествени слушалки и микрогарнитури.

В някои случаи компанията Х няма достатъчен ресурс за видеоконферентна система от висок клас, затова оборудва служителите си с персонални спийкърфони, в комбинация с уебкамера от висок клас, като по този начин те получават възможността да участват в конферентни срещи, вмествайки се в границите на отпуснатите бюджети.

Доколко съвместимият софтуер е водещ при избора на видеоконферентните системи? Кое се избира първо - хардуер или софтуер?

Няма как да дадем еднозначен отговор на този въпрос, тъй като клиентите имат различна изградена инфраструктура, а и всички системи имат различен набор от съвместими среди за работа. В някои случаи клиентът държи да използва средата на комуникация, към която екипът е привикнал, затова има решения тип "периферия", които са съвместими с по-голямата част от комуникационните среди на пазара. Но има и случаи, в които такава инфраструктура липсва, затова имаме възможност да предложим огромен набор от системи и решения, от които клиентът може да избере, според индивидуалните нужди на всяка зала или служител.

И тази година не се очаква бързо връщане към обичайния ритъм на работа в офис. Какво бихте посъветвали компаниите, които все още не са избрали своето видеоконферентно решение?

Бизнесът вероятно ще се завърне към нормалния си ритъм много бавно, много предпазливо и със сигурност не на 100%. Много от нашите клиенти планират и в бъдеще да продължат да предоставят възможност на своите служители да работят от вкъщи, тъй като към момента позитивите от това определено надхвърлят негативите. Ето защо всички наложени през миналата година технологични нововъведения ще продължат да се използват и тази.

Решенията, които предлагаме са инструмент за решаване на проблема с дистанционна работа, а именно - създават равнопоставеност между тези в стаята и тези, които не могат да присъстват. Независимо дали сте в офис, отдалечен център или дома си, ние ще ви предоставим възможност да продължите да бъдете едно цяло с екипа си.

Що се отнася до решенията за конферентни зали - нашите очаквания са със завръщането на хората по офисите да продължи и търсенето на такъв тип решения. Разбира се, всяка компания има различни потребности и затова ние имаме строго индивидуален подход към всеки клиент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още