IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Митов: Стейбълкойн е доста популярна в последната година

Финтех услугите имат потенциал да достигнат до всеки възрастен жител планетата, смятат участници във Investor Finance Forum 2020

18:41 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Стейбълкойн е доста популярна технология в последната година. Включва например блокчейн умни договори. За разлика от стейбълкойн, криптовалутите са сложни за разбиране и са технолгично малък кошмар, ако не си инженер“, каза Георги Митов, съосновател и управляващ партньор, BrightCap Ventures, по време на Investor Finance Forum 2020, модерирано от Георги И. Български, FinTech, InvestTech, TradeTech, RegTech & Yacht Captain.

Според Митов повечето стартиращи компании по дефиниция са с негативен паричен поток, което прави тяхната оценка по-сложна или поне не е възможно да се приложат някои от методите. Но  инвеститорите гледат колко голям е пазарът пред дадена компания. Всеки възрастен потребител има нужда от финтех услуги, гледа се каква част от пазара може да бъде завзета от потенциално решение, допълва той.

Свързаността все още е под 50%, има силно навлизане на смартфоните и финтех вече са част от нашия бит. За следващото поколение ще е част от живота, защото те едва ли биха влезли в банката, затова има много оптимизъм в инвеститорите, посочва още Митов.

Относно технологиите, използвани от финтех компаниите, Сава Николов, CTO в Alaric Securities посочва: „Трябва да се търси хибрид от технологии. Грешка, която съм отчел, помагайки на различни компании, е при преминаването от една към друга технология да не се мери каква е полезността преди и каква е накрая при новата технология. Трябва да имаме заложени метрики. Важното е да се взима най-доброто от технологиите и да не се водиш по план, а да се нагаждаш и според уменията на екипа си". Според него без метрики в работата, хората се демотивират, особено когато компания трябва да мащабира. 

Според Георги Митов придържането към нещо, което е написано, по-скоро вреди, отколкото помага. Това е опит, но отговорност на ръководителите е да вземат най-доборото от него и да го приложат. По думите му метриката трябва да хваща от край до край всички звена в процеса. Умните хора лесно отчитат системата и я надиграват, смята той.

От опита си Сава Николов е изчислил, че грешките в сигурността се плащат 10-кратно, ако се намерят от потребителите и ако се инвестира превантивно. Дори някои компании са назначили специални хора да обучават програмистите.

Още от форума прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още