IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се прицелва в маржа на Apple с първия си Pixel

Google се опитва да интегрира софтуера си в своя хардуер - нещо, в което Apple се специализира от години, твърди анализатор

09:55 | 26.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новата продуктова линия на телефоните Pixel на Google имат формата, ценообразуването, както и някои от функциите на iPhone на Apple Inc. Но това, което е от критична важност за инвеститорите, е, че те също имат подобни на Apple маржове.

Цената на материалите и производствените разходи на Pixel XL с 32 гигабайта памет възлиза на 285,75 долара, показва анализ на компонентите на компанията за пазарни анализи IHS. С цена на дребно от 769 долара това означава, че маржовете при този конкретен модел са около 483,25 долара за брой, с изключение на разходите, които не се отчитат от IHS. Това надхвърля маржа на Apple при модела iPhone 7 с 32 GB с по-малък дисплей, показва анализът на IHS, цитиран от Bloomberg.  



Маржовете на Google за неговия първи смартфон подсказват, че базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания се цели не само в потребителската база на Apple, но и в печалбата му. Pixel е само началото на цяла серия от нови продукти от Alphabet Inc., според Рик Остерлох, старши вицепрезидент на концерна, отговарящ за хардуера.

Този марж може да значи, че „Google получава същото ценообразуване за същите компоненти, като на другите производители на премиум телефони“, казва Андрю Расуейлер, старши директор в IHS Markit. 

Това може да не е правилно предположение, защото Apple може да поръчва компоненти в огромни количества, осигурявайки си най-ниските цени. Google не може да направи същите обещания за обемите към доставчиците си, но хардуерните мениджъри на компанията смятат, че могат да акумулират подобна верига за доставки в бъдеще.

Джейсън Бремнър, вицепрезидент по продуктовия мениджмънт в Google, заяви през миналия месец, че ако доставчиците знаят, че поръчителят ще остане на пазара години наред и ще поръчва много компоненти, те са по-склонни да работят по нови проекти, подходящи за неговите нужди.

Една от ключовите функции на Pixel XL е камерата, която заснема 12-мегапикселови снимки със задната си камера и 8-мегапикселови снимки с предния сензор. IHS оценява, че общите разходи за системата за снимки в Pixel XL възлизат на 17,50 долара – по-малко от предполагаемата цена от 19 долара за камерата на iPhone 7, която има подобни функции.

Най-скъпият компонент в Pixel XL е неговият 5,5-инчов AMOLED QHD дисплей, доставян от Samsung Electronics Co., на цена от 58 долара за брой според IHS. С цена от 50 долара за брой следва чипът Snapdragon на Qualcomm Inc, който е „мозъкът на устройството“. Подобно на Apple, и Google избра NXP Inc. за доставчик на чипа за NFC, както и Samsung за доставчик на паметта за съхранение.

„Всички тези различни компании, не само Apple и Samsung, могат да правят добър избор за хардуера, докато компонентите стават все по-еднородни“, казва Расуейлер. „Разликата сега е, че и Google се опитва да интегрира софтуера си в своя хардуер - нещо, в което Apple се специализира от години". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Имхотеп
преди 7 години
Това "дърво" е единственото което работи с всички съществуващи в момента по света мрежи. Дори и с Верайзън.А проект ФИ на гугъл включва към момента т-мобайл, УС Селулар и Спринт. За цена от $20 за ънлимитед разговори и текст, плюс $10 за Гб интернет получаваш покритието на три оператора на територията на САЩ, Канада и Мексико. Можеш да ползваш услугите в 138 държави на цена $0.20 за минута разговор и същата цена за данни. С един телефон! В момента с проект ФИ работят и Нексус 5 и 6. Няма други такива телефони.ППНе е зле да се прочете преди да се дават оценки, в случая не телефона е дървен, а главата на някои неграмотници. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
watergateory
преди 7 години
супер евтино изглежда - като някоя неизвестна китайска марка... жалко, толкова креативни хора да работят там и такова дърво да изкарат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още