IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е готова да подпише споразумение за „нешпионаж“

Ние се придържаме към принципа, че клиентите са от първостепенно значение, казва председателят на борда на директорите Лиан Хуа

15:15 | 12.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен концерн Huawei заяви, че има желание да подпише споразумение за „нешпионаж“ (липса на задни вратички, б. ред.) с която и да е държава, за да гарантира, че неговото оборудването няма да бъде използвано за шпионаж.

Huawei никога няма да започне да събира разузнавателни данни, оборудването на Huawei никога не е имало и никога няма да има така наречените „задни вратички“, заяви председателят на борда на директорите Лиан Хуа, цитиран от Ройтерс.

„Ние се придържаме към принципа, че клиентите са от първостепенно значение и никога няма да навредим на нашите потребители. Поемаме ангажимент, че Huawei е готова да подпише споразумения с която и да е страна, че оборудването ни ще отговаря на стандарти за нешпионаж и без „задни вратички“, добави той.

По-рано през тази година Съединените щати забраниха използването на оборудване на Huawei за американските мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) и поставиха компанията в своя т.нар. „черен списък“, позовавайки се на съображения за национална сигурност.

Huawei отрича да шпионира която и да е държава и продължава да настоява, че няма да участва в шпионаж, дори ако китайското правителство ѝ възложи подобна дейност чрез закон.

Днешното изявление е факт, след като само седмица по-рано беше представен нов анализ на информацията за персонала на компанията, въз основна на автобиографии на служители, който показа по-дълбоки връзки между технологичния гигант и китайските военни и разузнавателни органи, отколкото беше признато многократно от самата фирма.
  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още