Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Huawei е готова да подпише споразумение за „нешпионаж“

Ние се придържаме към принципа, че клиентите са от първостепенно значение, казва председателят на борда на директорите Лиан Хуа

Huawei е готова да подпише споразумение за „нешпионаж“

Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен концерн Huawei заяви, че има желание да подпише споразумение за „нешпионаж“ (липса на задни вратички, б. ред.) с която и да е държава, за да гарантира, че неговото оборудването няма да бъде използвано за шпионаж.

Huawei никога няма да започне да събира разузнавателни данни, оборудването на Huawei никога не е имало и никога няма да има така наречените „задни вратички“, заяви председателят на борда на директорите Лиан Хуа, цитиран от Ройтерс.

„Ние се придържаме към принципа, че клиентите са от първостепенно значение и никога няма да навредим на нашите потребители. Поемаме ангажимент, че Huawei е готова да подпише споразумения с която и да е страна, че оборудването ни ще отговаря на стандарти за нешпионаж и без „задни вратички“, добави той.

По-рано през тази година Съединените щати забраниха използването на оборудване на Huawei за американските мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) и поставиха компанията в своя т.нар. „черен списък“, позовавайки се на съображения за национална сигурност.

Huawei отрича да шпионира която и да е държава и продължава да настоява, че няма да участва в шпионаж, дори ако китайското правителство ѝ възложи подобна дейност чрез закон.

Днешното изявление е факт, след като само седмица по-рано беше представен нов анализ на информацията за персонала на компанията, въз основна на автобиографии на служители, който показа по-дълбоки връзки между технологичния гигант и китайските военни и разузнавателни органи, отколкото беше признато многократно от самата фирма.
  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Технологии
RINA сертифицира Конфиндустрия България по стандарта ISO 20121