Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Mastercard тества разплащания с биометрични данни

Новите пластики обединяват чип технология с пръстови отпечатъци за по-удобна и сигурна идентификация на картодържателя при пазаруване

Mastercard тества разплащания с биометрични данни

Снимка: Архив, Ройтерс

Mastercard започва да тества следващото поколение биометрични карти, които обединяват чип технологията с пръстовите отпечатъци, съобщиха от глобалната платежна и технологична компания.

Южна Африка е първият пазар, на който новата технология ще бъде тествана в партньорство с Pick n Pay – водеща верига супермаркети, както и с Absa Bank, дъщерна на Barclays Africa.

Допълнителни тестове на биометричната технология за автентикация предстои да се проведат в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Пластиките са защитени от източване

Биометричната карта е изградена на основата на технология за сканиране, която днес се използва за мобилни разплащания и може да бъде използвана на терминали с ЕMV технология по целия свят.

Още по темата

„Независимо дали с цел да отключите смартфона си, или да пазарувате онлайн, пръстовият отпечатък помага за допълнителното ви удобство и сигурност. Той не е нещо, което може да бъде отнето или имитирано и ще помогне на нашите картодържатели да живеят в пълно спокойствие с гарантирана сигурност на плащанията си” уверява Аджай Бала, президент „Бизнес решения за сигурност“ на Mastercard.

Как работи

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това пластиката може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато пазарувате или плащате в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип.

Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

Предимства

Оторизацията на извършено плащане чрез биометрични данни потвърждава на мига, че човекът, който използва картата в момента, е в действителност нейният автентичен притежател.

Търговците лесно могат да направят процеса за своите клиенти още по-удобен, тъй като картата се приема от съществуващи EMV терминали и не се изискват допълнителни актуализации.

За издателите на карти технологията ще засича и предотвратява измами, ще увеличи процента на одобрения, ще намали оперативните разходи и ще засили лоялността на потребителите, уверяват от Mastercard.

Още по темата

Компанията информира, че следващата версия на картата ще включва безконтактна технология, която “ще допринесе още повече за лесното, бързо и удобно разплащане”.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Технологии
Apple може да представи три нови телефона догодина