IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайният стартъп на Бил Гейтс, който може да унищожи изкопаемите горива

Иновативен метод, който използва изкуствен интелект и огледала, може да замени въглеводородите в транспорта и тежката индустрия

21:21 | 22.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стартъп за производство на чиста енергия, подкрепян от милиардера Бил Гейтс, заяви, че е успял да постигне за първи път изключително висока температура от слънчева енергия, технология, която би могла да замени изкопаемите горива в редица силно енергоемки промишлени отрасли като производството на стомана, цимент и нефтохимия, съобщава Oilprice. 

Компанията Heliogen обяви старта на производството на енергия чрез концентрирана слънчева енергия и специален софтуер, достигайки температури от над 1000 градуса по Целзий.

Heliogen и нейният стратегически партньор Parsons Corporation успяха да постигнат подобни температури с помощта на изкуствен интелект (ИИ), който контролира множество огледала, отразяващи слънчевата светлина в една конкретна точка.

Предишните комерсиални успехи по отношение на постигане на висока температура чрез соларна енергия могат да се похвалят с едва половината от градусите, отчетени от Heliogen.

Екипът на стартъпа включва редица учени и инженери от Caltech и Масачузетския технологичен институт (MIT).

Температури от порядъка на 500-600 градуса по Целзий чрез слънчеви топлинни системи са достатъчни за производство на електроенергия, но не могат да захранват тежките промишлени процеси.

С иновативната си технология Heliogen се надява, че ще може да помогне за замяната на изкопаемите горива, използвани в тежката промишленост.

„Heliogen чертае технологичен скок, с който се фокусира върху проблема за осигуряване на чиста енергия за останалите 75% от потреблението – транспорта и промишленото производство“, посочва Бил Грос, изпълнителен директор и основател на Heliogen.

От своя страна, Бил Гейтс определи постижението като „обещаващо развитие“ в стремежа към замяна на изкопаемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
...или всички, ползващи прозорци, са умни?- ЕГАТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 14
Pyramid
преди 4 години
Линейна икономика - от устата, с леекички завои но, съвсем без отклонения - ДИРЕКТНО, към края на Дебелоро черво. И Бил Гейтс си отхранва серсемчета, ама почти съвсем, като Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още