IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се вълна от евтини таблети

Сегментът на по-евтините джаджи ще представлява близо 35 на сто от пазара в САЩ през 2014 г.

16:23 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	NPD: &quot;Съвсем скоро таблетите могат да изглеждат по-скоро като стока за еднократна употреба&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

NPD: "Съвсем скоро таблетите могат да изглеждат по-скоро като стока за еднократна употреба". Снимка: архив Ройтерс

Модерните части за таблети до голяма степен продължават да бъдат доста скъпи, но някои от доста добрите от тях започват да поевтиняват, съобщава BusinessWeek.

Компании като Apple, Amazon.com и Google пуснаха на пазара последните си таблети, като ги предлагат на цени над 200 долара. Новият iPad Mini 2 Retina струва 399 долара. По думите на Фил Шилер, вицепрезидент по продуктовия маркетинг на Apple, компанията не се интересува от устройства, които са под 200 долара.

„Смятаме, че има два пазара – на iPad и всичко останало“, пояснява той.

Оказва се, че „всичко останало“ всъщност не е никак малко. Наложили се компании, като Lenovo и Asustek Computer, подготвят нови таблети за празниците, като устройствата ще се продават за по-малко от 149 долара. Самият сегмент ще представлява близо 35 на сто от пазара в САЩ през 2014 г., в сравнение със своите 25% през 2011 г., твърди Том Майнели, анализатор на пазарни проучвания в IDC.

По думите на Стивън Бейкър от NPD Group веригите Wal-Mart и Target планират да намалят тези цени до 50 долара и дори до още по-малко, за да примамят купувачите по време на Черния петък.

Това се дължи на факта, че цените на компонентите, от които се изграждат таблетите, падат. Китайските компании за полупроводници като Rockchip в момента предлагат системни чипове за 5 долара. Дисплеите, които преди две години струваха повече от 100 долара, сега се предлагат за десетки долари.

Китайските производители Kobii, Ematic и Le Pan от повече от година предлагат таблети от 79 долара, но продажбите са бавни. Въпреки това Майнели смята, че хората са склонни да купят продукт от марка, която вече познават.

Според Джеф Мередит, маркетинг вицепрезидент на Lenovo, до Коледа компанията ще пусне в продажба таблет със 7-инчов екран, а цената му ще е под 100 долара. Новата компания Ooio планира да представи също 7-инчов таблет с 4G през януари 2014 г., които ще струва 139 долара. Цената е с около 100 долара по-ниска от тази на повечето модели, които разполагат с 4G в момента.

Бързото падане на цените на частите за таблети прави бизнеса още по-рискован. През последните 18 месеца Ooio трябваше да премахне два модела на таблета си, които бяха в процес на разработка, след като на пазара се появиха по-евтини екрани и други части. Ето защо Lenovo и други компании не се отказват от идеята за малко по-скъпи устройства. На 30-и октомври Lenovo обяви и новите си устройства, които са на цена 249 долара и 299 долара съответно за 8-инчов и 10-инчов таблет.

Според Мередит от Lenovo повечето производители може и да не са в състояние да си позволят да стоят настрана от по-ниската серия продукти. От своя страна, Бейкър от NPD прогнозира, че съвсем скоро таблетите могат да изглеждат по-скоро като стока за еднократна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още