IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Джони Айв бе толкова важен за Apple?

Не напускането му е големият проблем, а че никой не го замества на ниво Борд на директорите, твърди анализатор

20:00 | 07.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Вероятно няма друг технологичен производител, за който дизайнът да играе толкова голяма роля, колкото за Apple. През 2016 г. групата дори публикува книга, за да отпразнува своите продукти и процеса на развитие. Творбата, отпечатана на „специално валцувана хартия“ и украсена с „позлатен матиран сребрист ръб", все още може да купи, ако искате да похарчите поне 200 евро за нея.

В това отношение една иначе HR новина е истински удар за Apple: Дизайн директорът Джонатан Айв, който допринесе значително за дизайна на продукти като iPod, iPhone и iPad и по този начин е оформял естетиката на много ежедневни продукти, напуска производителя на електроника след 27 години работа за него. Той основава собствено студио, наречено "Love From", което трябва да отвори врати през 2020 година.

След удара Apple се стреми да подчертае приемствеността: Групата ще принадлежи към най-важните клиенти на новата компания, се казва в официално изявление. В електронно писмо до колегите си главният изпълнителен директор Тим Кук също така подчерта, че Джони Айв счита екипа, който е изградил, като едно от ключовите си постижения. Иначе казано: Неговата философия остава.

Въпреки това възниква въпросът какво означава тази личност за Apple. С Джони Айв си тръгва един от ключовите визионери на марката, формулира опасенията на Уолстрийт пред Handelsblatt Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. Очевидно той не е сам в опасенията си, а цената на акциите се понижи силно с  над един процент. Междувременно дизайнерът присъства значително по-малко в концерна, отколкото в миналото – ерата на Айв може би е отминала от само себе си.

През 1992 г. Джони се присъединява към Apple, първоначално като външен консултант. Когато съоснователят Стив Джобс се завръща през 1997 г., за да спаси корпорацията от фалит, той бързо разпознава британския талант - и скоро му дава повече отговорности за дизайна на продуктите. Пред биографа си Уолтър Айсъксън Джобс посочва британеца като свой „духовен партньор", в чието дизайнерско студио предпочита да се застоява най-много.

Двамата съвместно разработиха серия от устройства, които може да се считат за исторически в ретроспекция: iMac, който спаси Apple от фалит, iPod, който революционизира музикалната индустрия, превръщайки се в неочаквано голям бизнес, и iPhone, с който групата предостави на потребителите компютър в ръката и преобърна цели индустрии.

Джони Айв твърди, че кумирът му е  Дитер Рамс - легендарният главен дизайнер на Браун. Неговата максима е: Потребителите трябва да разбират продуктите интуитивно, без ръководство за употреба. С минимализъм и простота той преоформи цялата технологична индустрия. Дори британската кралица го поздрави за работата му.

Въпреки това времената, в които Apple проектираше нова продуктова категория на всеки няколко години, приключват. Последната значителна иновация е Apple Watch, която се появи на бял свят през 2015 година. Съвсем наскоро производителят на електроника оптимизира съществуващите продукти, макар и смело, като пусна iPhone X с екран от край до край. В същото време разширява бизнеса си с музика, филми и игри.

От известно време Джони Айв даваше признаци на  умора. На пускането на Apple Watch в началото на 2015 г. той каза пред репортер на списание The New Yorker, че е „прекалено, прекалено уморен и винаги притеснен". След смъртта на Джобс Айв бе последната инстанция по дизайна, а голямата отговорност тежеше над него. 

Междувременно главният естет дори се отказа от ролята си на главен дизайнер, за да проектира новата централа "Apple Park", както обикновено с изключително внимание към детайла. Според съобщения в медиите той лично е избирал бюрата и дори е проектирал елементи, като дръжките на вратите.

Наскоро Джони Айв започна да присъства по-малко от преди в компанията. Bloomberg и порталът The Information съобщават, че рядко е бил в централата и прекарва много време в родината си Великобритания. 

Сега той излиза изцяло от компанията, дори ако продължава да изпълнява „ексклузивни проекти". Но: външен консултант не е главен дизайнер. Особено не в заключена компания като Apple.

Но промяната била очаквана, казва Джейн Мюнстер, съосновател на Loup Ventures и дългогодишни наблюдател на Apple: дизайнерът играел все по-малка роля. Затова компанията е изградила екип около него, каза той пред Bloomberg.

В бъдеще Ивънс Ханеки и Алън Дай ще отговарят за проектирането - двама мениджъри, които са работили в продължение на години в неговия екип и са поемали важни проекти. Сега те вероятно ще станат и по-публични личности.

Въпреки това, те нямат независимостта на своя предшественик: ще докладват на главния оперативен директор Джеф Уилямс. „В Apple някой трябва да е отговорен за дизайна", пише блогърът Джон Грубер. И то на ниво борд. Не напускането на Джони Айв е проблемът, а че никой не го замества, казва познавачът на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още