IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G бъдещето носи стабилност на Ericsson

Компанията отчете добри резултати за първото тримесечие

11:20 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на телекомуникационно оборудване Ericsson надмина прогнозата за резултатите си за първото тримесечие, най-вече заради силния си растеж в Северна Америка, предава Ройтерс.

Фирмата повиши годишната си прогноза за глобалния мрежови пазар.

Шведският гигант показа стабилно подобрение на рентабилността, след като сви разходите и се радва на нарастващото търсене на 5G оборудване. Компанията се възстановява от спада на разходите за мрежово оборудване от страна на телекомуникационните оператори, което се наблюдаваше в средата на десетилетието.

Ericsson твърди, че очаква пазарът на Radio Access Network (RAN) оборудване да нарасне с 3% през тази година. Прогнозата е по-добра от предходната, която беше за 2% ръст.

Като се изключат разходите за преструктурирането и еднократните ефекти, оперативният марж е достигнал 7,2%.

Компанията, която смята китайската Huawei и финландската Nokia за свои основни конкуренти, обеща да генерира оперативен марж (като се изключат разходите за преструктуриране) от над 10% през 2020 г.

Освен това Ericsson предупреди, че разследванията срещу нея от страна на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ и Министерството на правосъдието в страната могат да доведат до „материални, финансови и други мерки“.

Тримесечната оперативна печалба на компанията нарасна до 4,9 млрд. крони от 312 млн. крони загуба година по-рано. Сумата е над прогнозата за 2,8 млрд. крони печалба, дадена от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Приходите от продажби са скочили до 48,9 млрд. крони спрямо 43,4 млрд. крони през същия период миналата година. Прогнозата беше за 48,2 млрд. крони.

Ericsson разчита за своето възстановяване на нарастващото търсене на 5G оборудване. Някои анализатори смятат, че тя може да се възползва от сегашните сътресения около пазарния лидер Huawei.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още