Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

А1 Австрия спечели търг за честоти за изграждане на 5G мрежа

Компанията прави стъпка към новото поколение мобилна инфраструктура

А1 Австрия спечели търг за честоти за изграждане на 5G мрежа

Снимка: Архив Ройтерс

А1 Австрия спечели на търг лиценз за ползване между 100 и 140 MHz от радиочестотния спектър от 3,5 GHz в Австрия на стойност 64,3 млн. евро, съобщават от компанията, допълвайки, че честотите ще се ползват за изграждането на новата 5G мрежа на фирмата.

Новините биват обявени на фона на широко коментираното на Световния мобилен конгрес изоставане на Европа по отношение на освободените честоти и очакваното по-късно пускане на 5G мрежите спрямо тези в САЩ и Азия.

От А1 посочват, че в рамките на търга са разпределени 39 блока от по 10 MHz от честотната лента от 3,5 GHz. Лицензът важи от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г.

Австрия ще е сред първите в Европа, които провеждат подобен търг, допълват от телекомуникационната компания.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България. „5G ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики“.

Още по темата

Същевременно у нас военните все още не са освободили необходимите за изграждането на 5G мрежите честоти.

„Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределят необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, посочва още Тодор Ташев.

А1 е инвестирала над 200 млн. лева от 2016 г. насам в модернизацията на своята мрежа. В края на 2018 г. тя внедри и 4,5G технология у нас. Тя осигурява с 30% по-висока скорост на връзката спрямо досегашната чрез т.нар. „обединяване на честоти“. Това пък ще даде възможност за по-бързо преминаване към 5G, когато са налични необходимите за това условия.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
ЕК одобри придобиването на част от бизнеса на Liberty Global от Vodafone